19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kuşadası imarı mercek altında

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, “Bodrum'un imar yetkisini aldık” açıklamasının ardından, Kuşadası Belediyesi'ndeki imar uygulamaları da mercek altına alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen iki müfettiş, kaymakamlıkta karargah kurarak tüm dosyaları incelemeye, görevlilerin bilgisine ve ifadesine başvurmaya başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, “Bodrum'un imar yetkisini aldık” açıklamasının ardından başlayan tepkiler sürerken, gözler bu kez Kuşadası'na çevrildi. Bodrum'da yürütülen operasyondan sonra AKP'li Kuşadası Belediyesi'ndeki imar dosyaları da incelemeye alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen iki müfettiş Kuşadası Belediyesi'nin tüm imar dosyalarını, paftaları ve planlarını incelemeye başladı. Alışılmışın dışında bu kez belediyede çalışmayan müfettişler, kaymakamlık binasında bir odayı çalışma bürosu haline getirdi.

Belediyenin imar dosyalarını tek tek isteten ve imar işleri bölümündeki görevlilerin ifadelerine sık sık başvuran mülkiye müfettişleri Orhan Tavlu ile Yakup Güneri'nin şikayet ve Kuşadası Kaymakamlığı'nın talebi üzerine geldikleri öğrenildi. 

İmar yolsuzlukları ve rant söylentileriyle sık sık gündeme gelen Kuşadası'nın Bodrum'daki operasyonlar sonrasında mülkiye müfettişlerini ağırlamasının olağan bir denetleme olduğunu söyleyen Belediye Başkan Vekili Bahadır Yıldırım, “Belediyelerde müfettişler dönem dönem gelir denetleme yapar. Bu da olağan bir denetleme. Bazen bir vatandaş anlayamadığı veya haksızlığa uğradığını düşündüğü konuda şikayet dilekçesi yazar. Müfettişler gelip bunu inceler” diye konuştu.

CHP İlçe Sekreteri Özer Kayalı ise sadece bu yıl imar plan tadilatı talep sayısının 400 civarında olduğunun konuşulduğunu, her talebi ayrı ayrı değerlendirmenin çok uzun zaman alacağını vurguladı. Kayalı, “Bu denli yoğun talep bir kentin anayasası olması gereken üst ölçekli imar planlarının yetersizliğini ve çok kolay değiştirilebilirliğini gösteriyor. Özetle imar planlarında asıl olan kamu yararı hiç gözetilmiyor.

Çevre yolu üzerindeki Kültür Sanat Tesisi imarlı hazine arazisi, Kuşadası Limanı'ndaki yasa dışı gecekondu statüsündeki işyerlerine 2 yıllık faaliyetlerinden sonra yasallık kazandırılmaya çalışılması bunlara örnek. Fransız Tatil Köyü arazisiyle ilgili gelişmeler bile Kuşadası Belediyesi'nin imar konusunda ne kadar yanlı, kamu yararı gözetmeksizin, ne karşılığı olduğu bilinmeyen talepler doğrultusunda mevzi imar plan tadilatları yapabildiğini gösteriyor. Dolaysıyla ciddi bir incelemenin yapılması gereği vardı. Bu inceleme ile AKP'li belediyenin uygulamaları ortaya çıkacak” dedi.

BİRÇOK ŞİKAYET VAR

AKP'li Kuşadası Belediyesi, göreve seçildiği günden bu yana bir çok imar olumsuzluğuyla gündeme geldi. Turgut Özal Bulvarı üzerinde Maliyeye ait kültür merkezi imarlı araziyi alan firmanın talebini değerlendiren belediye meclisi, AKP'li üyelerin oylarıyla imar konumunu konuta çevirdi. Belediye Başkanı Fuat Akdoğan imar değişikliğini Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in talebi doğrultusunda olduğunu ima etmişti. Yine Türkiye'nin gündemine giren Kuşadası Limanı ve Fransız Tatil Köyü arazisinde de aynı yöntem izlendi. Fransız Tatil Köyü arazisi Özelleştirme idaresince yüzde 20 imarla satışa çıkarıldı. Arazinin imarı AKP ve DYP'li meclis üyelerinin oylarıyla yüzde 53'e çıkarıldı.

Şirinevler yapı kooperatifi ile ilgili olarak yargı devreye girdi, fen işleri danışmanı tutuklandı, ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 50'nci Yıl Caddesi üzerinde yapılan bina, Bilici İlköğretim Okulu arkasında yapılan ve kot farkıyla 8-9 kat olan dere yatağındaki konutlar bu dönemde gündeme gelen bazı imar konularını oluşturdu.

BEYAZ EVLER OPERASYONU

Bodrum'da geçen ay yapılan beyaz evler operasyonu yarımadadaki bazı belediyelerde dönen rüşvet çarkını günışığına çıkardı. Son yılların en büyük operasyonlardan biri olarak değerlendirilen Beyaz Evler'de ‘Belediyelerdeki rüşvet operasyonu' bazı memurların rüşvet paralarıyla çifte villa aldığı tesbit edildi. ‘Bodrum halkı ve işadamları bu kadar sessiz kalmasaydı, rüşvetin boyutu bu kadar büyümezdi' diyen yetkililer 8 yıldır nerdeyse herkesin rüşvet verdiğini ileri sürdü. Belediyenin üst düzey bürokratları da dahil 14 kişinin tutuklandığı operasyonla ilgili soruşturma halen devam ediyor. Bodrum'da 12 müfettiş, 6 uzmanla 7 bin inşaatın imar durumunun yasalara uygunluğu araştırılıyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 11:57:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
a.ihsan kılınçkaya IP: 78.177.51.xxx Tarih : 7.11.2009 21:11:35

kuşadası'nda son yılların en büyük skandalı 47  lüks villa ruhsatsız-kaçak-mühürlü-yıkım kararlı olmasına ragmen kuşadası tapusuna sahte vaziyet planlarıyla,mühürlerle,imzalarla Kuşadası tapusu işlem yapmış sonuç hükümsüz sayılan 47 lüks trıpleksi , imar kanunlarına aykırı tapuda tescili yaptırılmıştır.

Bu olayın olduğu yer hacıfeyzullah mah.yılancı burnu sok. ŞİRİNEVLER KOOPERATİFİDİR.

Şirinevler kooperatifin tapuya tescil ettirdiği bu hükümsüz sayılan tapuların satışı yapılmış konut kredileri kullandırılmıştır bu durumdan haberdar olan bankalar kredilerini geri istemektedir bu durumdan magdur olan kişiler kooperatife ve mal sahiplerine dava açmışlardır. Bu imar skandalının gerçek sorumluları fuat akdoğan ve ekibidir haklarında iç işleri bakanlığına-cumhurbaşkanlığı devlet denetleme kuruluna şikayetler yapılmıştır.

Kuşadası  belediyesine devalarca yapılan şikayetlere karşı hiç birşey yapmaması sonuçunda bu şikayetler CHP genel merkeze ankara'ya da yapılmıştır.kuşadası tapusunda 03-11-2009 tarihinde soruşturmalar başlamıştır .kuşadası belediye'sinde soruşturmalar başlamıştır ve bu konuyla ilgili çok detaylı soruşturmalar yapılmaktadır.söke agır ceza mahkemesinde belediye çalışanları-kooperatif yönetimi-mal sahipleri resmi evrakta sahtecilikten-imar kirliğinden-zimmetten-vergi kaçırmaktan-devleti zarara ugratmaktan-görevi kötüye kullanmaktan-görevi ihmal etmekten yargılanmakta olup ayrıca rüşvet vermek ve almak tan yargılanmaları için avukatlar çalışmalarını bitirmek üzeredir.

yukarıdaki yazdığım tüm bu olumsuzluklardan dolayı şikayetci olan kooperatif üyesi hollanda vatandaşı johannes gerardus van EİJNDHOVEN şikayetci olmuş bundan dolayı da kendisine yapılan haksızlıklar hem adli,hem de kooperatif yönetimi tarafından mesela muhasebe oyunlarıyla kendisini aşırı borçlandırmışlar ve arkasından icra takibi başlatmışlardır , hollandalı vatandaşın donuna kadar herşeyine haciz le el konmuş v e satılmıştır.tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdiden ödenmiyen aidatların faizine faiz işletilerek nasıl olduysa icra mahkemelerinide  bu duruma göz yummuş faize faiz faiz uygulayarak icra mahkemelerinide bu işlerine alet etmişlerdir sonuç; şikayetçi olan hollandalı vatandaşı kooperatiften İHRAC EDİLMEDEN EVİ SATILMAK İSTENİYOR.Kuşadasına hayırlı olsun ama unutmayın HOLLANDALI VATANDAŞIN AİDAT BORCU YOKTUR..BU SKANDALIN SONU, HEM KUŞADASI , HEM TÜRKİYE İÇİN HİÇ İYİ OLMAYACAK İNŞALLAH DEVLET ZAMANINDA SORUŞTURMALARINI CİDDİYETLE YAPAR VE SORUMLULARIN CEZASINI VERİR..