19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kuşadası'nda yangın sürüyor

Selçuk'taki Bülbül Dağı'nda öğle saatlerinde çıkan ve daha sonra Kuşadası'na sıçrayan yangın bir türlü söndürülemiyor. Ancak yangın, gece yarısından sonra lodosun hız kesmesiyle yavaş yavaş kontrol altına alınmaya başlandı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, özel bir uçakla önce İzmir'e, ardından İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ile birlikte Kuşadası'na geldi. 

İlk olarak yangının başladığı Selçuk'a uğrayan Bakan Pepe, Kuşadası'na sıçrayan yangında boşaltılan Yeniköy üzerinden Kuşadası sırtlarındaki tarihi Andız Kulesi'nin karşısındaki Andız Restoran önünde, yangının büyümesi üzerine Orman Genel Müdürü Osman Kahveci başkanlığında kurulan kriz masasına geldi. 

Kuşadası'nı tehdit eden orman yangının ardından şehir dışında bulunan Aydın Valisi Mustafa Malay da kriz masasına gelirken, önce kısa bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Ardından Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Aracı'nda İzmir Valisi Oğuz Kağan Yüksel, Aydın Valisi Musbtafa Malay, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ve Orman İzmir Bölge Müdürü ismail Üzmez ile bir toplantı yapan Çevre ve Orman Bakanı Pepe, harita üzerinde rüzgar nedeniyle çok yayılan ve yerleşim birimlerinde büyük tehlike arzeden yangınla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. 

Kuşadası ve çevresini tehdit eden yangının kontrol altına alınması için tüm çalışmalar, kriz merkezinden sevk ve idare edilirken, toplantının ardından saat 00.30'da bir açıklama yapan Bakan Pepe, can kaybı olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi. Yanan her ağacın üzücü olduğunu anlatan Osman Pepe, "Ancak can kaybı olmaması sevindirici. Çünkü tek bir can bile, yüzlerce, binlerce hektardan daha değerli" dedi. 

"Eğer ekipler Sultaniye Köyü'nü terk etseydi köy tamamen yanabilirdi" diyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, gazetecilerin sorduğu "Aynı anda bu kadar yangın çıkması tesadüf müdür?" sorusuna ise "Meteorolojik şartların kötü olması ve hava sıcaklığının 40 dereceyi geçmesi, rüzgarın da şiddetini arttırması ve tabii ki vatandaşların ihmalkar ve tedbirsiz davranması gibi etkenler birleşince bu gibi olumsuzluklar meydana geliyor. Buradan özellikle anız yakan vatandaşlarımıza sesleniyorum, lütfen anız yakmayın. Anızı yakıyorlar, sonra orman tutuşuyor ilgilenmiyorlar. Ama kendilerinin tek bir zeytin ağacı bile yandığında sitem ediyorlar" dedi. 

Rüzgar hızının düşmesinin, yangının yayılma hızını da düşürdüğünü vurgulayan Orman Bakanı Pepe, sözlerine şöyle devam etti: "Orman ekipleri bu fırsatı değerlendirip, belli noktalarda yangını çevirmeye çalışıyorlar. Selçuk tarafına dışardan gelen takviye ekiplere talimat verdik. Bu ekipleri daha önemli bölgelere sevk ediyoruz. İnşallah sabaha kadar kontrol altına alırız." 

Bu arada, Kuşadası'nın çevresini ateş çemberine alan yangın rüzgarın da hız kesmesi nedeniyle yavaş yav
aş kontrol altına alınmaya başlandı. Kuşadası'nda yerleşim birimlerinin 100 metre yakınına dek ulaşan ve Pilav Dağı eteklerini saran yangın ile Kuşadası arasında yol açan buldozerler, yangının hızını kesti. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, sabah saatlerinde yangının tamamen kontrol altına alınacağını ve soğutma çalışmalarının başlayacağını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 05:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Emrah Gözeten IP: 88.242.8.xxx Tarih : 21.08.2006 10:01:09
Can kaybı derken insanlardan bahsetmemek gerek bence. O ormanda binlerce hayvan yandı bu da doğal dengenin bozulmasına yol açar. İnşallah yangın hemen söner. Kuşadasında hava sıcaklığı normalden çok fazla hem yangının hem de güneşin etkisiyle. Yangın 10 km kadar yakınımızda gece hava aydınlık gündüz dumanlardan dolayı karanlık oluyor. Ayrıca saat 10:00 ve yangın hala sönmedi. Dumanlar hala gökyüzünde mevcut. Ama çok az bir alanda yangın yani dün gecedekinin yarısı kadar bi alanda gece bizim evin çatısından yangın çok raghat izleniyordu üstümüzden 5-6 dakikada bir helikopter geçiyor. Dün denizde helikopter 50 m önümüzden su aldı. Yangını söndürmek için yakılan yangın rüzgarın hesaba katılmamasıyla yayıldı ve kuşadasındaki yangın bu yüzden ortaya çıktı. Normalde küçük bir yangındı. Birilerinin görevini yapmaması veya eksik/yanlış yapması ülkemizin ciğerlerinin yanmasına sebep oldu. DUYARSIZ VATANDAŞLAR LÜTFEN CİĞERLERİMİZİ YAKMAYIN