2
Haziran
2024
Pazar
YAŞAM

Atça'ya Paris modelli kent planı

Sultanhisar'a bağlı Atça beldesinin kent planı, Paris'ten esinlenerek yapıldı.

Atça Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, yerli ve yabancı turistlerin daha da ilgisini çekebilmek için belde girişine “Şu anda küçük Paris'tesiniz. Pasaport gerekmez” levhası astı. Belediye Başkanı Yıldırımkaya, yaptığı açıklamada, bölgeyi işgal eden Yunan güçlerin kaçarken yıktığı Atça beldesinin yerleşim planının, uzun yıllar Paris'te kalan ve Atçalı olduğu için plan teklifini kabul eden ünlü mimar-şehir plancısı Abdi Bey tarafından çizildiğini anımsattı.

Abdi Bey'in, Atça'nın planını çizerken Paris'in planından esinlendiğini ifade eden Yıldırımkaya, planın çiziminden hemen sonra uygulamaya geçildiğini ve bugüne kadar Paris'in yerleşim planının kopyası olan plana sadık kalınarak beldenin gelişiminin sağlandığını söyledi.

BELDENİN TÜM YOLLARI PARKTA BİRLEŞİYOR

Abdi Bey'in çizdiği plana göre Atça'nın tüm ana yollarının devlet karayoluna çıktığını anlatan Yıldırımkaya, aynı yolların Atça'nın ortasındaki parkta birleştiğini, şehrin bu özelliği ile Paris'e benzediği için, Atça'ya “Türkiye'nin Paris'i” denildiğini belirterek şöyle konuştu:

“Atça'nın yerleşim planının güzelliği ve Paris'e benzetilmesi nedeniyle coğrafya kitapları ve ansiklopedilere bile konu olduğu dönemler var. Yüzyılın ilk çeyreğinde yapılan planın bugüne kadar bozulmadan uygulanmış olmasında geçmişteki tüm belediye başkanlarının katkısı var. Hızla gelişen Atça, bu güzel yerleşim planı ve çileği sayesinde daha çok tanınacak.

Bu tanımlamaya destek olsun ve dikkat çeksin diye belde girişine tabela astık. Görmeyenlerin görmesini, beldemizi gezip çileğimizin tadına da bakmasını arzuladık.”

ATÇA VE MİMAR ABDİ BEY

Atça Belediyesinin 1993 yılında hazırladığı tanıtım kitabında, Atça ve şehir planını hazırlayan Abdi bey ile ilgili şu bilgi yer alıyor: “Atça, 28 Mayıs 1919'da Yunan işgaline uğradı. Uzun süre işgal altında kaldı. 5 Eylül 1922 günü düşman işgalinden kurtuldu. 1958 yılına kadar Nazilli ilçesinin bucağı olarak devam etti. Daha sonra Sultanhisar ilçesinin bucağı olarak kayıtlara işlendi. Yunan işgalcilerin kaçarken Atça'nın binalarını ateşe vererek yakması sonucu beldenin binaları kül oldu. Abdi Bey'in çizdiği imar planının uygulanması sonucu, örnek belde olarak, Türkiye'deki ilkokullarda okutulan coğrafya kitaplarına konu oldu.”

Kaynaklar, Abdi Bey'in askerlik görevini pilot olarak ifa ettiğini, bir tatbikat uçuşu sırasında Paris'in resmini havadan çektiğini ve bu fotoğraftan esinlenerek Atça'nın planını çizdiğini belirtiyor.



a.a
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2006 Salı 16:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?