8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

EÜ'de yenilenebilir enerji konferansı

Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü ve Yenilik Aktarım Merkezi tarafından düzenlenen "Yenilenebilir Enerji Sektörü ve Yeni Teknolojiler" isimli çalıştay, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda yapıldı.

Çalıştayda konuşma yapan IRC-EGE Koordinatörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, en fazla kullanılan enerji kaynağının petrol ve kömür olduğunu söyleyerek, bu kaynakların tükeneceğini bunun bilinciyle son yıllarda güneş, rüzgar, biyodizel gibi tükenmeyecek, yenilenebilir enerji kaynaklarının gündeme geldiğini belirtti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çevreye zarar vermediğini dile getiren Prof. Dr. Sukan, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. Ayrıca çalıştayda IRC-EGE'nin tanıtımını da yapan Prof. Dr. Sukan, "IRC, yeni teknolojileri tüketicilere sunan büyük bir ağdır. IRC-EGE'nin amacı uluslararası teknoloji transferi yapmaktır. Ayrıca IRC-EGE sanayi kuruluşlarımız arasında farkındalık yaratmak, sanayi kuruluşlarının altyapılarını belirlemek, ülkemizde üretilen yeni teknolojileri yurtdışına pazarlamak, Avrupa Birliği kuruluşlarıyla işbirliklerini arttırmak gibi amaçları da üstlenmiştir" dedi. IRC-EGE'ye başvuran ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının ürettikleri yeni teknolojiler için Avrupa'da pazar bulduklarını ifade eden Sukan, faaliyetlerini "IRC-EGE'nin 800 firmalık bir veri tabanı var. İki yıl önce kurulduk ama iki yılda 62 teknolojik değerlendirme yaptık. 50'nin üzerinde bilgilendirme toplantısı düzenledik. Sanayi kuruluşlarımızı tanıtmak amacıyla 34 tane uluslararası etkinliğe katıldık" şeklinde anlattı.

Çalıştayda konuşan EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sıddık İçli de, yenilenebilir enerji kullanımı için büyük çabalar sarf edilmesi gerektiği söyledi. İçli, Çin gibi büyük bir pazarla rekabet edebilmek için enerji kaynaklarında yenilikler yapılmasını ve enstitü olarak, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çeşitli çalışmaları olduğunu kaydetti. İçli, Ege Üniversitesi kampusu içerisinde yer alan binada sadece güneş enerjisi üretimi için değil rüzgar enerjisi üretimi için de çalıştıklarını aktardı.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Cam Üretimi yöneticilerinden Dr. Baha Kuban ise, enerji üretimlerinde en büyük yatırımın gelişmiş ülkeler tarafından yapıldığına değinerek, "Enerji sektörünün 40 milyar dolarlık bir cirosu var. Ve en hızlı gelişen sektör de enerji sektörüdür" dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına destek verildiği takdirde, enerji verimliliğinin artacağını savunan Dr. Kuban, "Amerika'da yenilenebilir enerji sektörü desteklenmeye başladı. ABD'de şu an Apollo İstihdam Projesi yapılıyor. 10 yılda yenilenebilir enerji, sürdürülebilir yapı üretimi ve yeni sanayi dalları için 300 milyar Amerikan Doları harcanırsa 500 bini, yenilenebilir enerji sektöründe olmak üzere toplamda 3 milyon yeni istihdam olanağı sağlanacak" diye konuştu. Yenilenebilir enerjinin üretim kapasitesi artmadan fiyatının düşmeyeceğini kaydeden Dr. Kuban, "Şu an da teknik dışı engeller nedeniyle enerji sektörleri arasında yenilenebilir enerji sektörünün payı pazarda çok düşük. Bunun yukarılara çıkartılması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

.
Yayın Tarihi : 18 Mart 2006 Cumartesi 19:07:49
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 16:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?