17
Haziran
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Kyme'de kazılar yeniden başladı

Aliağa'da Nemrut Körfezi'nde bulunan tarihin en büyük liman kenti Kyme Antik Kenti'nin gün ışığına çıkartılması
için 2005 yılı kazı çalışmaları başladı.

Kazı çalışmalarını 25 yıldır yürüten İtalya Catania Üniversitesi'nden arkeolog Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona, "Kyme kazılarına sponsor bulmamız gerekli, bu hızla sürerse 50 yıl devam eder'' dedi. Kyme'nin Anadolu'nun Batı Ege kıyılarında 3-4 bin yıl önce kurulmuş bir liman şehir devleti olduğunu söyleyen Lagona, kendisinin başkanlığında İtalya'dan gelen Cosenza, Napoli ve Catania Üniversiteleri'nden 4 profesör, 15 arkeolog ve 5 teknisyenden oluşan 4 ayrı kazı ekibinin Eylül ayına kadar yeni kalıntılara ulaşmaya çalışacağını belirtti. Ord. Prof. Dr. Lagona, ilk aşamada 4 ayrı yere sondaj kazısının yapıldığını, ekipte yenileme çalışmasında yer alacak iki stajyer Türk'ün de bulunduğunu kaydetti.

Bu yıl ilk defa 3 üniversiteden 4 profesör başkanlığında yapılan kazı çalışmalarının önemli bir hız kazanacağını belirten Lagona, Kyme Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının maddi olanaksızlıklar yüzünden yeterli seviyede ve hızda yapılamadığını, bu hızla böyle büyük bir alana yayılmış Kyme kazılarının ancak 50 yılda biteceğini söyledi. Logana, ''Kazı çalışmalarına İtalya'da bulunan Cosenza, Napoli ve Catania Üniversiteleri tarafından yapılıyor. Fakat maddi olarak Catania Üniversitesi olanaklarıyla devam ediyoruz. Kyme kazıları, bu hızla 50 yıl sürer. Türkiye'de kazılara sponsor olmak isteyen kuruluş sayısı çok az. İtalya'dan topladığımız yardımlarla bu yıl Aliağa'daki müze inşaatının bir kısmını tamamlamak istiyoruz. Müze inşaatında, 5-6 Ekim'de Kyme Antik Kenti'nden çıkan tarihi eserleri Aliağalılar'a ve sanat severlere sergileyeceğiz" dedi.

Kentteki 7 bin 500 kişilik antik tiyatronun Anadolu yarımadasının en büyükleri arasında yer aldığını açıklayan Logana, "Tiyatro kentin öyle bir yerine inşa edilmiş ki, tiyatronun dayandığı tepenin arkasından esen poyraz rüzgarları akustiği bozamıyor ve denizden gelen imbat rüzgarları ise akustiğe yardımcı olacak mükemmel bir dizayna sahip" diye konuştu.

Tiyatronun 3 ayrı dönemde inşa edildiğini ifade eden Lagona, 25 yıldır sürdürülen çalışmalar sırasında Roma dönemine ait agora, tiyatro, sıcak su kaplıca hamamı, sarnıçlı tüccar evi, su kemeri, sütunlu yol ve kale duvarları, atık su fosseptik ve lağım sistemi, sayısız anfora kalıntıları ve denize 150 metre giren liman kalıntılarının da aralarında bulunduğu çok sayıda bulgu ortaya çıkarıldığını, aynı zamanda Bizans dönemine ait bir kilisenin de olduğunu kaydetti. Logana, "Bu yıl yapılacak çalışmalarla Cosenza Üniversitesi'nden Prof. Antonia La Marca daha önce ortaya çıkartılan 150 metrelik liman duvarının devamını ortaya çıkaracak. Napoli Üniversitesi'nden bir grupla da dönüşümlü olarak Agora kazılarını tamamlamayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kyme'nin ilerlemiş bir medeniyet olduğunu belirten Logana, "Akdeniz'de Midilli ile aynı dönemde kurulmuş 30 şehrin en önemlilerinden olan liman kenti Kyme, antik dönemde zeytin, üzüm, buğday, zeytin yağı, şarapçılıkla ilerlemiş bir medeniyet, seramik ve toprak kaplar alanlarında çok gelişmiş bir merkezdi. Dönemin çok ilerlemiş liman kentinin yanında başkent olma özelliği ve zengin bir şehir devleti olduğu unutulmamalıdır" dedi.

Lagona, İtalyan işadamlarının yaptığı bağışlar, sponsorluklar ve Catania Üniversitesi'nin maddi desteğiyle yürütülen kazıların hızlandırılması için Türkiye'de kazılara destek olacak şirket yetkilileriyle görüşmelerde bulunacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 16:42:33
Güncelleme :28 Temmuz 2005 Perşembe 16:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?