18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Pazarda vergi denetimi

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, İzmir Defterdarlığı'na bağlı ekipler, pazaryerinde vergi denetimi yaptı.

Cumartesi sabah saatlerinde Aliağa'ya gelen İzmir Defterdarlığı'na bağlı vergi inceleme uzmanı 24 maliye görevlisi, ikişerli 12 grup halinde yanlarında bir polis ve bir zabıta memuruyla birlikte pazaryerini gün boyu denetledi. Denetlemelerde Aliağa pazarında bulunan bin 11 pazarcının tamamının vergi dairesine kaydının olup olmadığı, ürünlerin sevk irsaliye kontrolleri ve yapılan satışlarda fatura fiş kesilip kesilmediği denetlendi. Fatura fiş kesmeyenlere her işlem başına ayrı ayrı olmak üzere 118 YTL vergi usulsüzlük para cezası kesildi. Pazarda ayrıca belge düzenine uymayan pazarcı esnafına bazı uyarılarda bulunan defterdarlık yetkilileri, bir yandan ceza keserken, pazarcılara vergi konusunda bilgiler de verdi.

Yapılan kontrollerde, bazı pazarcıların ve üreticilerin vergi dairesine hiç kaydı olmadığı tespit edilerek, pazarcılar ve üreticiler hakkında bulundukları ikametgahların en yakın vergi dairesince kayıt altına alınması için zabıt tutularak para cezası kesildi. Aliağa pazarına gelen ve kendi ürettiği sebze meyve, et, süt ürünleri pazarda satan ve üretici makbuzu olmayan çiftçi ve köylülere de evraklarını tamamlamaları için süre verildi. Daha önceki denetlemelerde uyarılan ve usulsüzlüklerini gidermemiş olanlara cezai işlem uygulandı.

Yetkililer, yapılan denetimlerde üç türlü vergi usulsüzlüğü tespit edildiğini, bunlardan birincisini vergi dairesine hiç kaydı olmayanların teşkil ettiğini, ikinci sırada vergi dairesine gerçek veya basit usulde kayıt olunmasına rağmen satmak için getirilen malın sevk irsaliyesi ve faturasının olmadığının tespit edildiğini söyledi. Denetim ekipleri, Aliağa pazarına gelen üreticilerin de uyarıldığını belirterek, tüketicilerin yaptığı alışverişlerde satıcıların fiş ya da fatura vermediğini, daha önce kesilmiş eski tarihli fiş verdikleri tespiti yapıldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 15:16:55
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 14:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?