23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Cengiz Aytmatov'dan Allianoi'ye destek

Aliağa Festivali'nin onur konuğu olarak Türkiye'ye gelen edebiyatın yaşayan devi Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, Yortanlı Barajı'nın Kasım ayında su tutması durumunda sular altında kalacak olan Allianoi'yi, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper ile birlikte gezdi.

Brüksel'de yaşayan Aytmatov, konuya daha duyarlı olması için Kültür Bakanı Koç'a mektup yazacağını ve Allianoi'yi sular altında kalmaktan kurtaracak bir projeye fon sağlanması için Avrupa'da girişimlerde bulunacağını söyledi. Aytmatov, Alllianoi'yi Kırgızca "Eski Şeher" olarak nitelendirerek, "İstediğin yere 100 tane baraj yapabilirsin ama 1 tane 'Eski Şeher' yapabilir misin?" diyerek, Allianoi'nin sular altında kalmaması gerektiğini vurguladı.

Allianoi'yi ziyaret ederek gelişmelerle ilgili Allianoi Bilimsel Heyet Başkanı Ahmet Yaraş'tan bilgi alan Cengiz Aytmatov, Azerbaycan milletvekilliğinin yanı sıra Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanlığı da yapan Anar Rzayev ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a Allianoi konusunda daha duyarlı olması için mektup yazacaklarını söyledi. Aytmatov, "Suyun olduğu istediğin yere 100 tane baraj yapabilirsin. Ama bir tane eski şeher yapabilme olanağın var mı? Allianoi ve Bergama insanı ne kadar derinden etkiliyorsa, bir tarihin sular altında kalacak olması da insanı derinden o kadar üzüyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 14:04:33
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 22:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?