23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Kurtarma kazıları devam ediyor

Bergama'da kurtarma kazılarının 8. yılına girdiği Antik Sağlık Merkezi Allianoi'de keşfedilen güzellikler bilim çevrelerini ve gelen turistleri şaşırtmaya devam ediyor. Kasım ayında su tutmaya başlayacak Yortanlı Barajı'nın tamamlanmasıyla su altında kalması beklenen Allianoi'de kurtarma kazıları tüm hızıyla devam ediyor.

Allianoi'de 9 bin metrekarelik alanda keşfedilen güzellikler bilim çevrelerini ve antik sağlık merkezini gezen ziyaretçileri şaşırtıyor. Birçok konuda gizemliliğini koruyan Allianoi Antik Sağlık Merkezi'nde en son ortaya çıkartılan Roma döneminden kalma ahşaplar ile çifte balta motifi bulunan mozaik yeni gizemleri beraberinde getirdi.

Kazı boyunca farklı bilim dallarından çok sayıda uzman birarada çalışırken, Amerika Cornell Üniversitesi'nden gelen dünyaca ünlü deontolog Peter Könihelm ahşap parçalarından örnekler aldı. Könihelm'in Amerika Cornell Üniversitesi'nde yapacağı karbon 14 deneyiyle buluntunun tam dönemini tespit etmesinin yanı sıra yapılacak yeni araştırmalarla Bergama'nın 1800 yıl önceki iklim yapısı ve doğal bitki örtüsü belirlenebilecek.

Ege Bölgesi'nde birçok tarihi ören yerinden örnekler almak üzere her yıl Türkiye'ye gelen Peter Könihelm, Allianoi'den çok etkilendiğini dile getirdi. Allianoi kazıları ve antik sağlık merkeziyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Allianoi Kurtarma Kazıları Bilimsel Heyet Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş ise, ahşap buluntuların önemine değinerek, "Allianoi'de ortaya çıkartılan ahşap buluntular dünya deontolojisi açısından çok önemli. En çabuk çürüyüp yok olabilen organik parça olan ahşabın yüzlerce yıldır bozulmadan bugüne ulaşması geçmişin izlerini arayan bilim adamları için çok önemli bir buluntu. Çünkü o ahşap sadece kendini bugüne taşımıyor kendiyle birlikte o günün iklim bilgilerini, doğal bitki örtüsüne dair bilgileri, dönemin yetişen ağaçlarıyla ilgili bilgileri de bugüne taşıyor" dedi.
Mevcut ödeneklerin elverdiği ölçüde 80 kişilik işçi, 37 kişilik bilimsel heyetle dünyanın en hızlı kurtarma kazılarından birini yaptıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Yaraş, yeni ortaya çıkartılan çift başlı balta desenli mozaik için, "Şu an tam olarak elimizde bilgi yok. Labris adını verdiğimiz çifte balta tanrılar tanrısı Zeus'u simgeler ve genellikle Zeus ile birlikte kullanılır. Bu tür desenleri yeni ortaya çıkacak mozaiklerde tekrar bekliyoruz. Ama şu an için neden böyle bir desen kullanıldığını bilemiyoruz. Hala birçok noktasında olduğu gibi gizemliliğini korumaya devam ediyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2005 Salı 16:05:27
Güncelleme :2 Ağustos 2005 Salı 16:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?