18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Ceyhun: Laiklik silah zoruyla korunamaz

Çiğli Belediyesi 1. Zafer ve Barış Festivali kapsamında, "Laiklik ve Demokrasi" konulu panel düzenlendi.

İzmir Milletvekili Türkan Miçoğulları, il genel ve belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşların katıldığı panele, konuşmacı olarak yazarlar Demirtaş Ceyhun, Yüksel Pazarkaya ile İzmir Milletvekili Bülent Baratalı katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan ve paneli yöneten Bülent Baratalı, laikliğin ve demokrasinin, Türkiye Cumhuriyeti açısından önemine değinerek, demokrasi, laiklik ve Cumhuriyet'in altın bir üçgen olduğunu söyledi. 30 Ağustos zaferinin, devletin, laikliğin ve Cumhuriyet'in temeli olduğunu kaydeden Baratalı, şöyle konuştu: "Kurtuluş Savaşı, Türk-Yunan savaşı değildi. Emperyalizme karşı verilen savaştı ve kazanıldı. Bağımsızlık ateşi yakıldı ve Türkiye Cumhuriyeti doğdu. 30 Ağustos Zaferi ve Lozan bizim için çok önemli. Teokrasi ve ümmetçilik ortadan kalkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, laik ve demokratik bir Cumhuriyet'tir. Bunun anayasada değiştirilmesi teklif bile edilemez."

Yüksel Pazarkaya ise laikliğin uygarlık olduğunu belirterek, "Türkiye, ılımlı İslam ülkesi olarak gösterilmeye çalışılıyor. Oysaki Mustafa Kemal, Türkiye'yi çağdaş uygarlığın en önde gelen örneği olarak göstermeye çalıştı. Anayasasına laik kavramını ilk kez koyan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Birçok Avrupa devleti anayasal anlamda bizden çok daha geridedir. Biz bu ileri durumumuzu korumak zorundayız. Ancak bazılarına göre demokrasi küfür olarak algılanıyor. Laikliğin devlet eliyle korunması gerekmektedir" diye konuştu.

Demirtaş Ceyhun da demokrasi ile ilgili kavramların hiçbirinin Türkçe olmadığını ifade ederek, "Laiklik bir ideoloji değildir. Devlet türünün adıdır. Yönetsel bir kavramdır. Dolayısıyla laiklik silah zoruyla korunamaz. Laik devlet, eğitim ile ayakta durarak geleceğini garanti altına alır. Mustafa Kemal de bunu sağlamak amacıyla kanunları çıkarmıştır" dedi.

Laikliğin uygulanmasının kutsal kitaplarından dolayı Müslüman ve Musevi toplumlarında daha zor olduğunu belirten Ceyhun, "Bugün Hıristiyan toplumlarda laikliğin kabulü çok daha kolaydır. Dolayısıyla çok iyi irdelemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 18:23:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?