22
Mayıs
2024
Çarşamba
SELÇUK - İZMİR

138 yıldır Efes'i kazıyoruz

Dünyanın en önemli antik yerleşimleri arasında yer alan Efes Antik Kenti, 138 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarıyla Türkiye'nin en uzun süre devam eden arkeolojik kazısı olarak biliniyor.

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan antik kentte, British Museum adına İngiliz J.T. Wood'un Artemis tapınağını bulmak amacıyla 1869 yılında başlayan Efes kazıları, 1895 yılından itibaren de Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülüyor. Efes Antik Kenti'nde 1954'ten bu yana Efes Arkeoloji Müzesi'nin de katıldığı kazılarda bugüne kadar çok önemli yapılar gün ışığına çıkarıldı ve yapılan restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun olarak ayağa kaldırıldı.

Efes Kazıları Başkanı Ordinaryus Prof. Dr. Fritz Krinzinger, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün Efes Antik Kenti'nde 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında kesintiye uğrayan kazı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Efes Antik Kenti'nde, 138 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında, şehir yüzeyinin bugüne kadar ancak yüzde 15'inin ele alınabildiğini ifade eden Krinzinger, kazılarda bugüne kadar antik tiyatro, agora, Celsus Kütüphanesi, Meryemana Kilisesi, Kuretler Caddesi, Serapis Tapınağı, Vedius Gimnasium, Yedi Uyurlar, Domitian Tapınağı, Prytaneum Tapınağı, Hadrian Tapınağı, Devlet Agorası, Yamaç Evler ve Anastylosi Celsus Kütüphanesi ile Artemizion'nun bulunduğu alandaki yapıya ait önemli taşlar ve duvar kalıntılarının ortaya çıkarıldığını anlattı.

Bu eserlerin altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirten Krinzinger, bu kapsamda kentin en görkemli yapılarından Celsus Kütüphanesi'nin 1969 yılında başlatılan ve 1977'de tamamlanan çalışmalarla ön cephesinin, 1988 yılında da bu yapının hemen yanında yer alan Agora'nın güney kapısının aslına uygun olarak ayağa kaldırıldığını anımsattı.

AA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2007 Pazar 14:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
salih özaydın IP: 85.104.149.xxx Tarih : 15.10.2007 18:49:50

bu kazılara emeği geçenlerin ellerine sağlık diyorum.20 yıllık turist rehberi olarak gururla tanıttığım bu ören yerimizin kazı çalışmalarının daha etkin ve hızlı olabilmesi için ne yapılabilir anlamında ulusararası kamuoyu oluşturma anlamında çorbada hepimizin tuzu olmalı diyorum.....