25
Mayıs
2024
Cumartesi
SELÇUK - İZMİR

Belediye tarihi mirası koruyor

SELÇUK BELEDİYESİ TARİHİ MİRASI KORUYOR

Selçuk Belediyesi 1895 yılından bu güne tam yüz 15 yıldır kazı yapılan Efes Antik Kenti’nin bu güne kadar yapılamamış Koruma Amaçlı İmar Planlarını tamamladı.

Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, St. John Kilisesi, Artemis Tapınağı, Ayasuluk Kalesi, İsa Bey Camii başta olmak üzere zengin kültür varlıklarına sahip olan Selçuk’ta bu tarihi mirasın korunması için önemli çalışmalara imza atan Selçuk Belediyesi 1895 yılından bu güne tam yüz 15 yıldır kazı yapılan Efes Antik Kenti’nin bu güne kadar yapılamamış Koruma Amaçlı İmar Planlarını tamamlayarak onay için İzmir Büyükşehir Belediyesine teslim etti.

Efes Antik Kenti Kazı ve Restorasyon çalışmaları, Efes Antik Tiyatrosunun Restorasyonu, Ayasuluk Kalesi Kazı ve Restorasyon çalışmaları, Beylikler Dönemine Ait Türbelerin Kazı ve Restorasyonu, Antik Su Kemerlerinde Restorasyon çalışmaları gibi tarihi mirasın korunup kollanmasına yönelik projelere her yıl önemli miktarda bütçe ayıran, proje, malzeme ve iş gücü desteğinde bulunan Selçuk Belediyesi Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından Efes’te yıllardır sürdürülen kazı ve Antik Tiyatronun Restorasyonu çalışmalarına özel önem veriyor.

Dünyanın bilinen en büyük Antik Tiyatrosu olan Efes Büyük Tiyatrosunun kazı ve onarım çalışmalarına 2006 yılından bu yıla kadar düzenli olarak proje, malzeme ve iş gücü desteği verdiklerini ifade eden Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, “Selçuk Belediyesi dört yıl boyunca Antik Tiyatro onarım ve kazı çalışmalarına her yıl beş ay süreyle on beş eleman ve malzeme desteğiyle katkı verdik. Ayrıca Belediye olarak Efes Antik Tiyatrosunun güney kapısının güçlendirme çalışmaları ile tiyatronun güney giriş kapısının çelik yapı elemanları kullanılarak sağlamlaştırılması için kazı başkanlığının önerileri doğrultusunda iki adet güçlendirme projesi hazırlatarak kazı başkanlığına teslim ettik. Bu projelerin hazırlanmasının yanı sıra, Tiyatro binasının tadilat elektrik projesi, onarım ve restorasyon için gerekli olan statik raporları bizim tarafımızdan hazırlatıldı. Sadece 2009 yılında verdiğimiz destek 375 bin TL. tutarındadır. Önceki üç yılda da 800 bin TL’yi aşkın bir bütçe Efes kazıları ve Antik Tiyatro için harcandı”“ diye konuştu.

KAZI EVİ BAŞKANLIĞI BİZİ YOK SAYIYOR

Efes Kazıları Başkanlığının kazı sezon kapanışı ile ilgili yaptığı toplantıda verdiği bilgilerde Selçuk Belediyesinin verdiği destekleri ve yaptığı harcamaları yok saydığını, bundan tek bir kelime dahi etmediğini hatırlatan Başkan Ülgür “Avusturya Kazı Evi başkanının bu açıklamalarını not edip ileride kendilerine hatırlatmak üzere bir kere koyduk. Kendisinin bu destek kararlarını alan Belediye yönetimine, Meclisine ve kazılara emek verenlere bir teşekkür dahi etmemesi düşündürücüdür. Üzerinde yıllardır kazı çalışmaları yaptıkları alanın Koruma Amaçlı İmar Planlarının 400 bin TL. aşan giderlerini bile biz karşıladık. Selçuk halkının ödentileriyle oluşan Selçuk Belediyesi kaynaklarının bir bölümünü görevimiz olmamasına rağmen bu işe ayırıyorsak, sanırım bir teşekkürü de beklemek hakkımızdır” şeklinde konuştu.

SELÇUK BELEDİYESİ TARİHİ MİRASI KORUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 18:20:05
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 18:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?