26
Mayıs
2024
Pazar
SELÇUK - İZMİR

Define avcılarına operasyon!

İzmir'in Selçuk ilçesinde, “maden arama alanı” gibi gösterdikleri ören yeri yakınlarında tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yaptıkları ileri sürülen, aralarında bir maden şirketinin ortağı, emekli albay, İstanbul Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü görevlisinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bir maden şirketinin ortağı ve bazı şirketlerin yöneticisi olan A.B.U'nun elebaşılığındaki grubun, Selçuk Keçi Kalesi yakınlarındaki ören yerinde kaçak kazı yapacağı yönündeki ihbar üzerine takip başlattı.

Polis, İstanbul'dan İzmir'e gelen A.B.U'nun E.D. ve daha önce Balıkesir'de “tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yaptığı” gerekçesiyle tutuklanan ve yaklaşık 1 ay önce cezaevinden tahliye olan N.Ö. ile birlikte hareket ederek, İzmir'in Torbalı ilçesinde bazı kişilerle buluştuğunu belirledi. Zanlıların Keçi Kalesi mevkisinde ören yeri yakınındaki dağlık ve ormanlık alanda kazı yapmaya karar verdikleri, kaçak kazının çevredeki vatandaşlar ve güvenlik güçleri tarafından fark edilmemesi için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde Orman ve Kadastro Komisyon Başkanlığı görevinde bulunan H.C. ile irtibat kurarak bilgi alış verişinde bulundukları tespit edildi.

Edindikleri bilgiler doğrultusunda A.B.U. ile A.K'nin ortak olduğu İstanbul'daki maden arama şirketinin belgelerini kullanarak, maden aramak için resmi kurumlara başvuran zanlıların, cevabı beklemeden bölgeyi çevirerek “maden arama sahası-girmek yasaktır” levhaları astıklarını ve kaçak kazı çalışmalarını başlattıklarını belirleyen polis, operasyon başlattı.

Operasyonda, 8 metre derinliğinde 8 metre genişliğinde açılmış çukur tespit edildi. Kaçak kazıda kullanılan kompresör, hilti, kürek, kazma gibi bir çok malzeme ele geçirildi, kazı yapan 7 kişi yakalandı.

Şebeke üyelerine yönelik İzmir merkez ile Selçuk, Urla, Torbalı ve Kemalpaşa ilçelerinde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda A.B.U, A.K, N.Ö, E.D, emekli albay R.P, İstanbul Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nde görevli L.M, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli H.C'nin de aralarında yer aldığı 17 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda tarihi değeri olduğu tahmin edilen 2 taş obje, 6 adet sikke, 1 kandil ile tarihi eser kataloğu, 2 dedektör ve ruhsatsız 2 tabanca ele geçirildi.

Emekli Albay, sağlık gerekçeleri nedeniyle ifadesinin alınmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. 23 zanlı “örgütlü olarak tarihi eser kaçakçılığı ve izinsiz kazı yapmak, tarihi eser bulundurmak, satmak ve rüşvet” suçlamalarıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 13:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?