19
Mayıs
2024
Pazar
SELÇUK - İZMİR

Deve güreşi festivaline yoğun ilgi

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde başlıca kış eğlenceleri arasında yer alan deve güreşi festivallerinin “Kırkpınarı” olarak nitelendirilen ve festivallerin en popüler ve en iyi organizasyonu olarak ünlenen Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali yapıldı. Tarihte 20 bin biletli kişinin izlemesiyle Guiness Rekorlar Kitabı'na giren festivali bu yıl da 17 bin yerli ve yabancı güreş tutkunu izledi.

Her yıl Pamucak mevkisinde deve güreşi arenasında düzenlenen deve güreşleri, birbirinden iddialı güreşlerin yanı sıra, dünyada en kalabalık katılımcı ile düzenlenen piknik ve mangal keyfi görüntülerine de sahne oldu. Güreşleri izlemeye gelen yerli ve yabacı izleyiciler güvenlik noktasında yapılan üst aramasının ardından arenaya alındı.

Binlerce yerli ve yabancı güreş sever bir taraftan güreşleri heyecanla izlerken, diğer taraftan havanın güzel olması nedeniyle yanlarında getirdikleri mangallar ile piknik yapma fırsatı buldu. Festivale olan ilginin şu ana kadar bir çok yerde düzenlenmesi planlanan deve güreşlerinin yağmur yağması nedeniyle yapılamaması sonucu bu yıl daha da arttı.

Güreşlerde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin en ünlü 130 pehlivan devesi kıyasıya mücadele etti. Arenada kimi develer güreşmek istemeyince sahipleri tarafından güreşmeye zorlandı. Bu zorlama anlarında ise bir deva sahibi dengesini kaybedip yere düştü. Devenin altında kalmaktan son anda kurtuldu.

Suçluk deve güreşlerine her yıl olduğu gibi bu yılda çok sayıda basın mensubu ve fotoğrafçı yoğun ilgi gösterirken, gazeteci ve fotoğrafçı sayısının çok olması arenada sıkışıklığa neden oldu. Bursa Fotoğraf Kulübü’nden toplu olarak festivali görüntülemek için gelen bir fotoğrafçı, güreşleri tepeden görüntülemek isterken zeminde kayıp yere düşüp ayağını bileğinden kırdı. Güreş alanında hazır tutulan ambulans yoğun kalabalık neniyle yaralı fotoğrafçıya güçlükle ulaşabildi. Güçlükle ilk tedavisi yapılan bilen fotoğrafçı, olay mahalline getirilen sedye ile ambulansa alınarak hastaneye sevk edildi.

Selçuk Belediyesi ve Belediye Spor Kulübü Derneği tarafından organize edilen etkinliğin bu yılda büyük ilgi görmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Belediye Başkanı Vekili Hasan Haki Doğan, "Tanınmış tülülerin katıldığı festivalin deve neslinin korunması başta olmak üzere ilçe tanıtımına ve sosyal yaşamın renklenmesine önemli katkıları oluyor. Bu geleneksel etkinliğe katılmak için ilçeye gelen binlerce kişi esnafımızın ekonomik hayatının canlanmasına da olumlu etki yapıyor. Bu nedenle belediye olarak festivalin başarılı bir biçimde geçmesi için her yıl elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz. Bu sene 17 bin biletli kişi var, seneye daha fazla olacak. Deve güreşinin Kırkpınarı Selçuk Deve güreşidir. Ülke tanıtımımız açısından da çok önemli'' dedi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 12:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?