19
Mayıs
2024
Pazar
SELÇUK - İZMİR

Efes'te işyeri tartışması

EFES ANTİK KENTİNDE İŞYERİ TARTIŞMASI

Dünyanın en önemli antik mirasları arasında yer alan Selçuk'taki Efes Antik Kenti'nde yapılan işyerleri tartışma başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 56 müze ve ören yerinin satış noktalarını özelleştirme ihalesini kazanan ve geçen Haziran ayından bu yana Efes Antik Kentinin alt ve üst giriş kapılarına inşa ettiği hediyelik eşya satış mağazalarında faaliyetini sürdüren Bilintur (Bilkent Turizm İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş.) hediyelik eşya satış mağazalarının ardından Efes Antik Kentinde kafeterya açmak amacıyla hazırladığı proje değişikliklerini İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda onaylattı.

Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) 28. 4. 2010 tarihinde satış mağazalarının inşası için ve faaliyete geçirilmesi için Koruma Kuruluna başvurmuş, Kurulun 30-4-2010 tarihli kararıyla şartlı izinlerini almıştı.

Kurul kararında, kafe ünitelerinin çevre ve görüntü kirliliğine sebep olmaması için Efes Ören yerinde herhangi bir yiyecek üretimi yapılmaması, sadece hijyen koşullarda hazırlanmış paketli gıdaların satılması, kapalı alan dışında masa, sandalye, buzdolabı, gölgelik gibi unsurların bulunmaması, yapılacak denetimlerde onaylanan projeye aykırı bulunması durumunda kaldırılabileceğine, gişeler dahil ünitelerin temelsiz, zemine müdahalesiz ve sökülebilir olması şartını belirtmişti. Efes Antik Kenti Koruma Amaçlı İmar Planının yürürlüğe girmesi ve bu plana uygun hazırlanacak çevre düzenleme projesi tamamlanıncaya kadar "geçici" olarak yapılması koşullarıyla uygun olduğuna karar vermişti.

Bu karar doğrultusunda Efes Ören Yerine iki adet satış mağazası açan şirketin isteği üzerine DÖSİM proje değişikliği için 19 Temmuz tarihinde yeniden kurula başvurarak mağazalar yanında kafeterya açılması içinde girişimlerini başlattı. 4 Ağustos tarihinde kurul üyeleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Selçuk Belediye Başkanının bulunmadığı toplantıda bilet gişesi, satış birimleri ve kafeteryaya ilişkin DÖSİM tarafından yapılan öneri değişikliklerinin uygun olduğuna karar verdi.

Bu kararı gerekçe yapan Bilintur Şirketi Kurul Kararına aykırı olmasına rağmen mağazaların etrafındaki zemini yükselterek kilit parke taşla döşedi. Üst kapı girişine taştan merdivenler yaptı. Üst kapıdaki mağaza önüne görüntü kirliliğine yol açacak buzdolapları, masa ve gölgelik şemsiyeler yayıldı, yiyecek ve içecek üretimi yapılarak satışa sunuldu.

Selçuklular, 1. derecede Arkeolojik Sit alanlarında tapulu arazisine bir ağaç bile dikemezken, su borusu döşemek için bir kazma bile vurulamazken, bir şirket tarafından yapılan bu uygulamalara nasıl izin verildiğine şaşırdıklarını bildirdi.

EFES ANTİK KENTİNDE İŞYERİ TARTIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2010 Salı 17:33:05
Güncelleme :26 Ağustos 2010 Perşembe 09:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?