19
Mayıs
2024
Pazar
SELÇUK - İZMİR

Tarımsal Sanayi Projesi

Turizm ve tarım kenti olan Selçuk’ta Belediyenin bölge tarımını olumlu yönde etkileyecek projesi “Tarımsal Sanayi Projesi” için planlamalar tamamlandı.

Geçtiğimiz hafta toplanan Belediye Meclisinde Tarımsal Sanayi Alanında belediyenin sahip olduğu arsaların yatırım amaçlı satışı için encümene yetki verildi.
Ticaret Odası, Ziraat Odası, Esnaf Odası yöneticileri ile tarım sektöründe faaliyet gösteren kuruluş temsilcilerinin de katıldığı toplantıda proje ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, ilçede turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü beş yıldır üzerinde çalıştıkları tarımsal sanayi projesiyle de ilçe tarımının daha da gelişeceğini ifade ederek “ Başta şeftali, mandalina, zeytin ve yeni tesis edilen alanlar ile nar üretimine başlayan ilçemizin sadece bu ürünlerdeki üretimi yıllık 250 bin ton civarındadır. Bölge, çevresinin ürün deseni ve üretimi de göz önüne alındığında çok büyük üretim potansiyeline sahiptir. Bölgede var olan tarımsal üretimin mamül ve yarı mamül hale getirilip bölgede katma değer oluşturmayı amaçlayan, bölge için yatırım, ticaret ve iş olanağı sağlayacak projenin kendi dışındaki sektörleri de olumlu etkilemesi ön görülüyor. Bölgesel coğrafi işaret, çiftçi örgütlenmesi gibi hedefleri olan bu projenin bir diğer hedefi de Avrupa Birliği standartlarında üretim ile bir saat mesafedeki hava ve deniz limanlarını kullanarak dünya pazarına bir marka ile açılmak. Proje, 650 dekar arazi üzerine planlandı. Alanı imara açarken kamu yararını gözettik ve yüzü aşkın mülk sahibi ile bire bir görüşmeler gerçekleştirerek sorunsuz bir biçimde kamulaştırmalar yaptık. Alanın 350 dekarlık bölümü belediye mülkiyetinde. Alanda elli üç adet imar parseli mevcut. Bunlardan 23 adedinin tam hissesi belediyemizin. 12 adedi ise belediye ve şahıs ortak hisseli. 2008 Aralık ayı içersinde alt yapı çalışmalarına başlanacak ve alan çevresi ağaçlandırılacak. 2009 yılının ilk yarısında ise 2,1 hektarlık alanda hal binaları ve soğuk hava depoları inşaatına başlamayı planlıyoruz. Orta ve büyük ölçekte 40 fabrikanın yer alacağı projede bir adet uluslararası akredite almış laboratuar, tır parkları, hal binası ve sosyal tesisler yer alıyor. Bir çok yatırımcıyla görüşmelere başladık. Umuyorum ki en fazla beş yıl içersinde bu alanda boş arsa kalmayacak. Sahip olduğumuz arsaların bazılarını satacak, bazılarını ise kiralama yoluyla yatırıma açacağız” diyerek projenin tüm Selçukluların projesi olduğunu vurguladı.


Toplantıya katılan Selçuk Ticaret Odası Başkanı Cumhur Yelken, Selçuk Ziraat Odası Başkanı Hasan Ali Albeyoğlu ve bazı sektör temsilcileri söz alarak projenin ilçe tarımı için çok önemli bir proje olduğunu ve kurum olarak bu projenin yanında olduklarını ifade ettiler.

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 20:11:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?