23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İzmirli işadamları şaraba da el attı

İzmirli işadamlarının, rakı üretiminin ardından çok ortaklı bir modelle şarap üretimi için kurduğu İdol A.Ş, hem içki hem de konut sektörüne iddialı bir girişe hazırlanıyor.

İzmir Torbalı'da kuracağı 15 milyon Euro'luk tesis ile yılda 15 milyon litre şarap üretmeyi hedefleyen 34 ortaklı İdol A.Ş, Torbalı'nın Yazıbaşı Beldesi'ne bağlı Kuşçuburun mevkiindeki 2 bin dönümlük arazisinin bin 200 dönümde bağcılık yaparken, 800 dönüm üzerinde de şarap fabrikası ve 2 bin 500 konutluk uydukent kurmayı planlıyor.

İdol Organik Gıda Şarapçılık Hayvancılık İnşaat Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu, Kuşçuburun'daki 2 bin dönüm arazisinde önceki gün gerçekleşen, şarapçılık yatırımını yönlendirmek için kurulan deneme üretimi tesisinin faaliyete geçirilmesi ve ilk üzümün sıkılması töreninde, projelerini basına tanıttı. İdol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2 bin dönümlük arazinin bin 200 dönümünde şaraplık üzüm bağları ve şarap fabrikası kuracaklarını, geri kalan alanda da toplu konut projesi gerçekleştireceklerini bildirdi. Demirtaş, tüm araziye yapılacak toplam yatırımın yarım milyar doları aşacağını söyledi.

Şarap fabrikasına başlangıç için 15 milyon Euro'luk yatırım planladıklarını belirten Demirtaş, 2006 yılında 3 milyon litre şarap üreteceklerini, tesislerin tam kapasitesinin 15 milyon litreye 3 yıl içinde ulaşacağını ifade etti. Demirtaş, "Dikkatli gideceğiz, hemen 15 milyon litreye çıkmayacağız. İtalyan Danışman Firma Sealand Foodtech ile çalışıyoruz. Yabancı uzmanlarla çalışmamızın nedeni, ihraç edilecek, kaliteli şarap üretmeyi hedeflememiz. İdol A.Ş.'nin, içki sektöründe Türkiye'nin en büyüğü olma gibi bir iddiası var. Hedeflediğimiz yıllık 15 milyon litrelik üretim, TEKEL'den sonra Türkiye'nin en büyüğü olan Kavaklıdere'nin kapasitesinin üzerinde bir rakam" diye konuştu.

Arazinin şarap üretimine uygun düzenlenme projesine paralel olarak, bölgenin ihtiyacı olan toplu konut projesini de tasarladıklarını anlatan Demirtaş, "İzmir içinde yeni yerleşim alanları yaratmak çok zor. Burası ulaşımı kolay bir bölge. Arazinin tepelik alanlarına 2 bin 500 konutluk bir uydukent yapılacak. Orta ve üst gelir düzeyinde, yaklaşık 10 bin kişi yaşayacak. Tarımsal arazi bozulmayacak. Otoyolun altında olan bu bölge, Cuamovası'na kadar metro standardında tren yoluna da sahip. Uydukent için planlama çalışmalarına başlandı. Planlar Büyükşehir Belediyesi'ne takdim noktasına geldi. Belediye de bu planımızı destekliyor. Arazideki her yapının ruhsatı var, daha önceden planlanmış. İlköğretim okulundan liseye kadar eğitim kurumları, 2 sağlık ocağı, sosyal, kültürel tesisleri, ticaret merkezleri, otoparkı ile 3. bin yılın özel uydu kenti olacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 16:05:38
Güncelleme :16 Kasım 2005 Çarşamba 12:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
DUYGU ENGİN IP: 88.250.6.xxx Tarih : 19.07.2008 19:36:02

MERHABA BEN BİR ŞARAP ÖĞRENCİSİ OLARAK BÖYLE HABERLERİ GÖRÜNCE MÜTHİŞ MUTLULUK DUYUYORUM TEBRİKLER