3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

108 bin büyükbaş hayvana 'şap' aşısı

Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, il genelinde 108 bin büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılandığını söyledi. Bekir Gencer, şap hastalığının hayvancılığa verdiği zararı ve ekonomik kayıpları önlemek için ilk ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez düzenli olarak koruyucu aşılar yapıldığını belirtti.

2005 yılı şap aşılama programının ilk ayağı olan ilkbahar şap aşılama kampanyasının 1 Mart’ta başlatıldığı ve daha önceden planlandığı şekilde 30 Nisan’da bitirildiğini kaydeden Gencer, 2005 yılı programına hayvanların tamamının aşılanması için büyük çaba sarf edildiğini bildirdi.

108 bin büyükbaş hayvanın aşılandığını, bu rekor seviyedeki çalışmanın il ve ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner hekim ve teknisyenler tarafından köy köy, ahır ahır dolaşılarak 2 ay gibi çok kısa bir zaman diliminde gerçekleştirildiğini anlatan Gencer, "Aşılama kampanyası boyunca sağlık personeli tarafından aşılamanın yapılacağı tarih önceden köy muhtarlarına ve yetiştiricilere bildirildi. Aşılama esnasında köyün ve işletmelerin durumuna göre dezenfeksiyon tedbirleri alındı ve aşı yapılırken yeterli sıklıkta enjeksiyon iğnelerinin değiştirilmesine özen gösterildi. Aşılar ekiplerce işletmelerdeki hayvanların klinik muayenelerini takiben, aşı prospektüsüne uygun olarak gerçekleştirildi. İlimizde önceki yıllara göre şap hastalığı mihraklarının gözle görülür derecede azalması, yetiştiricilerin ayağına gidilerek zor şartlar altında gerçekleştirilen aşılama hizmetlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.

Gencer, aşılama ile birlikte yeni doğan buzağılara kulak küpeleri takıldığını, bilgisayar destekli veri ortamına kayıtları yapıldıktan sonra pasaportlarının yetiştiricilere verildiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 15:18:38
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 16:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdurrahman Altintas IP: 62.252.0.xxx Tarih : 17.05.2005 19:38:50
Il Tarim Mudurlugunun tum personelini, bu icraatlarindan dolayi tebrik ederim de benim yillardir icimde bir uhde olarak kalan bir ricam olacak kendilerinden.Daha dogrusu bu rica sahsim degil,toplum adina olacak.Kutahya armut cesidi yonunden herhalde Turkiyede emsalsiz.Ancak uzaga gitmeye gerek yok merkez koylerin arazilerinde asilanmayi bekleyen okadar cok yabani armut(halk dilinde ahlat)var ki bunlar bir asilansa cok buyuk bir gelir kaynagi oldugu gibi milli ekonomiye de onemli bir katki sagliyacak.Buyuk sehirlerde butun yil marketlerde yazlik ve daha ziyade kislik armut satilir,el yakar,herkes alamaz.Benim Kutahyamin binlerce yabani armutu da asilanmadan yillardir yaslanir,kurur gider.Sayin Mudurumuz Bekir bey`den bu konuda da icraatlarini bekliyor,basarilarinin devamini diliyorum.Saygilarimla.