22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

109 yıllık asker uğurlama geleneği

KÜTAHYA'DA BİR ASIRLIK ASKER UĞURLAMA GELENEĞİ

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Akçaalan beldesinde, 109 yıldır süren asker uğurlama törenlerinde renkli görüntüler yaşanıyor.

Eski seymen kıyafetleriyle 1992-1993 tertip asker adaylarının Akçaalan Belediyesi önünde başlattıkları davul zurnalı eğlence 10 gün sürdü. 1902 yılından beri devam eden bu gelenek, belediye balkonunda asker adaylarını karşılayan Akçaalan Belediye Başkanı Mehmet Ali Acar'ın bağışıyla başladı. Asker adaylarının öncüsü tarafından taşınan özel flama, balkonda bekleyen Başkan Acar'a uzatılarak çeşitli maniler ve deyişler söylendi. Kasabada "efe" olarak tanınan Halil İbrahim Pınarbaşı ile asker adaylarının iki

sözcüsü tarafından atılan her mani ve deyiş için flamaya Acar tarafından para takıldı. Acar'a sevgi gösterisi için belediye önünde davul zurna eşliğinde oyunlar oynandı.

Ayrıca asker adayları ev ev dolaşarak maniler söyleyip para topladı. Gündüz toplanan paralarla eğlenceler düzenleyen gençler, gece Belediye Kültür Salonu önünde halk oyunları, piyes gösterileri ve çeşitli yarışmalarla vatandaşları doyasıya eğlendirdi. Çevre belde ve köylerden gelenlerin de katıldığı eğlencelerde, asker adaylarına yapılan yardımlarla kasabanın okul, cami, köprü, çeşme gibi ihtiyaçları da karşılanıyor.

Akçaalan Belediye Başkanı Mehmet Ali Acar, bir asrı aşkın süren bu güzel geleneğin kasaba halkı ve genç kuşaklardan büyük ilgi gördüğünü, bunun uzun yıllar sürdüğünü söyledi.

Bu arada, asker adayları ile kasabanın önde gelenleri, sırayla askere gidecek gençlere yemek verdi.

KÜTAHYA'DA BİR ASIRLIK ASKER UĞURLAMA GELENEĞİ
KÜTAHYA'DA BİR ASIRLIK ASKER UĞURLAMA GELENEĞİ
KÜTAHYA'DA BİR ASIRLIK ASKER UĞURLAMA GELENEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2011 Perşembe 19:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?