3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

25 yıldır arsenikli su içiyorlar

Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı 850 nüfuslu Şeyhler beldesinin 25 yıldan beri içerisinde arsenik ve antimon bulunan su içtiği bildirildi.

Şeyhler beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Medet Demirbağ, ”Devlete yeni açtığımız 214 metre derinliğindeki arsenik bulunmayan içme suyu kuyusunun denemesini yaptıramadığımız için kendimiz sudan elektrik üreteceğiz” dedi.

Geçmişte yöremizde meydana gelen kalın bağırsak ve mide kanseri vakalarının nedeninin içme suyunda bulunan arsenik ve antimon olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Medet Demirbağ, ”Belediyemiz imkanları ile iki yıl önce beldemizin içme sularında Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nce yapılan tahliller sonucu yüzde 40 arsenik ve 7.9 antimon tespit edilmiştir. Halkımızı arsenikli su hakkında uyandırdık.Bu nedenle halkımız evlerdeki şebeke suyunu çamaşır ve banyoda kullanıyor. İçme suyu ihtiyacını ise çevre çeşmelerden, ekonomik durumu iyi olanlar ise damacana su alarak karşılamaktadırlar.İçme suyumuzda arsenik çıkması üzerine iki sene önce saniyede yaklaşık 3 litre debiye sahip 258 metre içme suyu için sondaj yaptık. Ancak yapılan tahliller sonucu bu suyun içme suyuna elverişli olmadığı, sulama suyu olarak kullanılabileceği belirlendi,Daha sonra yeni içme suyu arayışına başladık.

En son yapılan jeofizik çalışmaları neticesinde iki su yeri daha belirledik ve saniyede 1,5 litre debiye sahip180 metre derinliğinde kuyu açtık. Bu suda arsenik yok, ancak bor oranı biraz yüksek. Çok kötü değil. Mevcut içme suyundan çok iyi.Tabi ki bu su da bize yetmeyecekti.3-4-5 litre saniye suya ihtiyacımız vardı. İçme suyu arama çalışmalarına hız verdik.Tandır mevkiinde yeni su yeri belirledik. Jeofiziğini yaptırdık .Çalışmalar neticesinde 214 metre indik.206 metreye kadar hiç su yoktu.197 metre mermer deldik. İki firma işi bitirmeden kaçtı. Üçüncü firma makine teçhizatı geniş olduğundan işi bitirdiler. 206 metrede su patladı. Saniye yaklaşık 20 litre debili komperasörle suyu tespit edebildik.A ncak suyun statik seviyesi 150 metrede. Suyun çıktığı mevki ile beldemizin arası ise 4,5 kilometre. Buraya elektrik götürmek ayrı bir sıkıntı. Depoya su getirebilmemiz için hat çekmemiz gerekiyor. Suyun denemesi yapılmadan buraya hat çekemez, su borusu döşeyemezsiniz.Saniyede 10 litre su alacaksak bu kuyunun dinamik seviyesinin de ölçülmesi gereklidir.

Gerçekten yer altı suları çok büyük olsa da bilinemez.206 metrede bir havuza denk gelmiş olabiliriz. Bu nedenle 72 saat sürekli deneme yapılıp suyu çekilmeyen kuyu sondaj kuyusu değildir. Bizde bu deneme için Köy Hizmetlerine müracaat ettik. Şifahen söylememize rağmen olumlu cevap alamadık. Sıkıntımızı Milletvekilimizi aktardık. Meclis Başkanlığına yazı yazmamız istendi. Meclis Başkanlığına sıkıntılarımızı dile getiren yazı gönderdik.Daha sonra Kütahya İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü'nden Belediye Başkanlığımıza gelen cevabi yazıda, Belediye teşkilatlarına hizmet vermek kurumumuzun yetki alanı içerisinde bulunmamasına rağmen,adı geçen kurumlar tarafından istenen gerek teknik, gerekse acil ihtiyaçların çözülmesinde, imkanlarımız dahilinde gerekli yardım verilmektedir. Ancak, yazınızda değerleri belirtilen ve tecrübe yapılması istenilen sondaj kuyusunda, tecrübe yapacak nitelikte ekipman bulunmamaktadır” denilmektedir.

Bir belde belediyesi kendi bütçesiyle su kuyusu açtırabilir. Kuyunun denemesi yapılmadan oraya hat döşenemez, yatırım yapılamaz.Zaten kuyu açmak bir risktir.Kuyuyu açtık 70 saat sonra kuyuda su biterse ne olacak?. Milletin parasıyla 20 bin TL’ye pompa aldın.Kuyuda su yoksa bende işi bitti.Kimseden ödünç pompa alma şansın yok. 4 kilometre uzaklıkta bir yerde enerjisiz pompa ile çalışma şansın yok. Jeneratöre ihtiyacın var. Peki yöremizde var mı böyle bir kiralık jeneratör. O da yok tabi ki. O zaman valilik, Genel Sekreterlik, Köy Hizmetleri yada Devlet Su İşleri'nce biz sizin kuyunuzun denemesini yapamayız deniliyor. O zaman bizim ne yapmamız lazım. Pompa satın almamız lazım. Bir pompa satın aldık ve dalgıç pompalarla 18-20 Kw saatle 5 litre saniye su çekecekken Türkiye’de ikincisini kuracağımız bir mühendis arkadaşımıza petrol kuyularından su çeker gibi eski halk dilinde tulumba denilen bir pompa yaptırdık. 5 litre saniye suyu 10 kw saat enerji ile çıkarabileceğimizi projendirdik. Bu sayede enerji tüketiminde yüzde 50 kara geçeceğimize inanıyorum. Kuyuda kullanacağımız elektrik enerjisini üretmek amacıyla gerekli Rüzgar ve güneş enerjisi ile müracaatlarımızı yaptık. Zaten 2000 yılında rüzgar türbini için devlete müracaat ettik. Ancak rüzgar türbini kurmamız için bizlere izin verilmedi..Enerji daha az harcamak istiyorsak teknolojiyi o kadar çok geliştirmemiz lazım. Halen mevcut suyumuzla 10 kw saat gücünde enerji üretmek için tribün satın aldık. Onu da seçimlerden önce kurup kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz” diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 14:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?