2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

3 ilçede bor sondajı

HİSARCIK VE EMET’TE BOR ARAMALARI SÜRÜYOR

Dünyanın en kaliteli bor yataklarına sahip olan Kütahya'nın Hisarcık ve Emet ilçelerinde, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından bor madeni sondajına devam ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Eti Maden İşletmesi ve MTA arasında yapılan anlaşma gereği, bor rezervlerini artırmak ve kalitelerini belirlemek amacıyla bu yıl Emet ilçesi Espey, Hisarcık ilçesine bağlı Şeyhler beldesi ve Çavdarhisar ilçelerindeki ruhsat sahaları içerisinde yaklaşık iki aydan beri sondaj çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, sondaj esnasında belirli metrelerden alınan bor madeni karotlarının (numunelerinin) tahlil edilmek üzere teknik elemanlarca Ankara'ya Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü AR-GE laboratuarlarına gönderildiğini, tahlil edilen bor numunelerinin kalitelerinin ve rezerv durumunun belirlendiğini, sondaj çalışmalarında 400 metre kadar derinliğe inildiğini açıkladılar.

Stratejik bir maden olan bor geniş kullanım alanına sahip. Bor madeni şu sektörlerde kullanılıyor: "Seramik ve cam sanayi, nükleer sanayi, askeri ve zırhlı araçlar, elektronik-elektrik ve bilgisayar sanayi, otomobil sanayi, iletişim araçları, inşaat-çimento sektörü, enerji sektörü, metalurji, tekstil sektörü, ilaç ve kozmetik sanayi, kimya sanayi, temizleme ve beyazlatma sanayi, tarım sektörü, kağıt sanayi, ahşap malzemeler ve ağaçlarda koruyucu olarak, boya ve vernik kurutucularında, mıknatıslar, fotoğrafçılık, kompozit malzemeler, spormalzemeleri, manyetik cihazlar, mumyalama."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı 11:12:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?