8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

5.1'lik deprem salladı!

Ege Bölgesi ile Marmara'nın güneyi, akşam saatlerinde merkez üssü Kütahya olan Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğündeki depremle sallandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün, merkez üssünü Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Tokat köyü olarak saptadığı deprem, saat 18.20'de meydana geldi.

Yerin 3.1 kilometre derinliğindeki deprem, Kütahya başta olmak üzere Eskişehir, Bursa, Afyonkarahisar, Uşak, Balıkesir, İzmir ve Çanakkale'de de hissedildi. Merkeze üssüne yakın yerleşim merkezlerinde şiddetli hissedilen deprem sırasında halk işyerleri ile evlerinden sokaklara fırladı.

Hisarcık ilçe merkezi ile köylerdeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına neden olan depremde ilk belirlemelere göre can kaybı ve yaralanan olmadı.

UZMANLAR UYARMIŞTI

Vatan gazetesine konuşan ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nda (USGS) görevli araştırmacı Tom Parsons ve Washington Üniversitesi'nde görevli sismolog Profesör John Vidale, İstanbul'da yaşanacak bir depremin çok büyük felakete neden olacağını söylemişti.

Parsons "İstanbul'da 7 ve üstü şiddetinde bir deprem yaşanma olasılığı yüzde 40 ile 60'tır. Olası kayıp için birşey diyemem, bina yapısı ve toprak durumu önemli. Zaiyatın 1999'daki İzmit depreminden çok daha kötü olmasından endişe ediyorum. Türk insanı depremin en çok 'farkında' olan topluluk. Hayatımda böyle bir ulus görmedim. Bu özellik, deprem anında çok işe yarayacak" diye konuşmuştu.

"İZMİR7DE 7,2 BEKLEYİN"

İzmir'in de risk altında olduğunu dile getiren Parsons "İzmir, Ege'nin hareketli bir bölgesinde yer alıyor. En son 5 Aralık'ta 4.9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Ne zaman olacağını bilemem ama 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması kuvvetle muhtemel" demişti.

Vidale da "Her depremden sonra, başka depremlerin tetiklenebileceği bilinir. Bu yıl İzmir bölgesi diğer bölgelere oranla şiddetli bir depreme daha fazla hazırlıklı olmalıdır. Her depremden sonra bölgede risk yükselir" uyarısında bulunmuştu.

...
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2012 Perşembe 19:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?