2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

8 bin dekar ekili alan sular altında

Kütahya'nın Simav ilçesinde etkili olan yağış nedeniyle Simav Çayı taştı, verimli topraklarıyla ünlü Simav Ovası göle dönüştü. Gölköy başta olmak üzere Gümüşsu, Naşa,Akdağ, Çaysimav, Öreyler, Çitgöl ve Demirciköy beldelerinde hububat ve haşhaş ekili yaklaşık 8 bin dekar civarında ekili alan tamamen sular altında kaldı, milyonlarca liralık maddi hasar meydana geldi.

Yıllık yağış ortalamasının metrekareye 600 kilogram civarında gerçekleştiği Simav'a son bir hafta içerisinde 200 kilogram dolayında yağış düştü. Etkili yağış nedeniyle Simav'da doğduktan sonra Balıkesir hudutlarını aşarak Susurluk Nehri adıyla Marmara Denizine dökülen Simav Çayı taştı. Vatandaşlar, merak ettikleri zararı öğrenmek için önceden traktör ile gidip geldikleri tarlalarına kayıklara binerek gidip gelebildi.

Vatandaşların kayık seyahati sırasında ilginç görüntüler oluştu. Bazı vatandaşlar kayık üzerinde zor anlar yaşadı, sel sularına kapılma tehlikesi atlattı. Büyüklerin kayık merakına küçüklerde ortak olmaya çalışınca derinliği 2 metreyi bulan sel suları üzerinde ilginç görüntüler oluştu. Selden en çok Gölköy ile Gümüşsu, Naşa, Akdağ, Çaysimav, Öreyler. Çitgöl ve Demirciköy beldelerindeki hububat ve haşhaş ekili alanlar etkilendi. Maddi hasarın suların çekilmesinden sonra belirleneceği bildirildi. Yağmur ile birlikte etkili olan lodos yüzünden arazilerdeki ağaçlarla telefon direkleri devrildi. Kuraklık yüzünden iki yıldır kuruyan Demirciköy Şelalesi yeniden akmaya başladı. Sel sularının yola taşması sonucu Simav Muradınlar Mahallesi ile Simav Gökçeler köy yolları geçici bir süre ulaşıma kapandı.

Simav Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yolların ulaşıma açılması için dev iş makineleriyle saatler süren çalışma gerçekleştirdi. Taşan Simav Çayının en fazla etkisini hissettirdiği Simav'a bağlı Göl Köy Muhtarı İsmail Vurmaz, bin 500 dekar ekili alanın sular altında kaldığını kaydetti. Vatandaşların zararının milyonlarca lirayı bulduğunu ifade eden muhtar Vurmaz, devletten zararlarının karşılanmasını beklediklerini anlattı, tek tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu dile getiren yağışların bu haliyle birkaç gün daha devam etmesi halinde sel sularının köyde pek çok ev ve ahırı tehdidi altına alabileceğini kaydetti.

Gölköylü vatandaşlar süt ve besi hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere arazilerine önceden istifledikleri tonlarca hayvan pancarının sular altında kaldığını, devletin zararlarını ödemesini beklediklerini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 15:22:11
Güncelleme :14 Şubat 2009 Cumartesi 15:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih kömüroglu IP: 88.248.172.xxx Tarih : 15.02.2009 21:26:01

topraklar verimsiz hiç kimse ektigini kaldıramıyor oradaki tarımla ugraşan arkadaşlar kan aglıyor tarladan istedigimiz mahsulu alamıyoruz diyorlar göl arazisinde su olmadıgı için kestaneler bile kuruyor bu fırsat elimize geçmişken gölün kapaklarını açmayalım.dünyada küresel isınma varken biz elimizdeki gölü boşaltıyoruz.