29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

80'lik Osman dedenin bilmediği yok

Kütahya'nın Simav ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki ilkokul diploması bile olmayan Osman Keskin isimli yaşlı vatandaşın inanılmaz derecedeki coğrafya bilgisi görenleri hayrete düşürüyor. Dünya ve Türkiye coğrafyasını ezbere bilen, yeryüzündeki dağların yüksekliğinden tutunda nehirlerin uzunluğuna, nereden doğup nerede denize döküldüğüne, hatta saniyede akıttıkları suların debilerine, denizlerin en derin ve en sığ noktalarından yeryüzündeki tüm şehirlerin isimlerini ve uç noktalarına kadar sorulan her soruya anında cevap verebilen Simavlı Osman Keskin'in ilerlemiş yaşına rağmen bu bilgileri hafızasında nasıl tutabildiğine herkes hayret ediyor.


İlkokul diploması olmayan okuryazarlığı da dört yaşında iken kendiliğinden öğrenen Simav'ın yaşayan Coğrafyası Osman Dede bu tür bilgileri edinme merakının kendisinde küçük yaşlarda dağlarda çobanlık yaptığı dönemlerde başladığını ifade ediyor. Okuyup yazmasını kendiliğinden öğrendiği için ailesinin okula göndermediğini ileri süren Osman Keskin coğrafya bilgilerini küçük yaşlarda arkadaşlarından elde ettiği atlas ve haritalardan elde ettiğini ve ezberlediğini ifade ediyor.


Askerliğini yaptığı İstanbul dışında Türkiye de başka hiçbir büyük şehir görmeden hayatını 80 yıldır Simav'a bağlı Aksaz köyünde tek başına geçiren Osman Dede, en büyük hayalinin Türkiye başta olmak üzere dünya haritası üzerinde ezbere bildiği şehirleri, dağları, nehirleri, denizleri dünya gözüyle görmek olduğunu söylüyor. Eşi ve üç çocuğunun erken yaşlarda ölmesinin ardından hayatta ailesinden kendisinden başka kimse kalmadığı için yaşamını Aksaz köyünde tek başına evinde yalnız başına sürdüren Osman Dedenin tek geçim kaynağı da devletin kendisine üç ayda bir verdiği 270 YTL'lik yaşlılık maaşı. Geliri yerinde olsa yani varlıklı olsa ilk yapacağı şeyin şimdi ezbere bildiği tüm coğrafyayı dünya gözüyle gezip tanımak olacağını ifade eden Osman Dede," Coğrafya bilgilerimi bir televizyon kanalında herkesin gözü önünde işin uzmanlarıyla tartışmak istiyorum. Beni sadece Simav değil tüm dünyanın tanımasını istiyorum" diye konuştu.

Simavlı 80 yaşındaki Osman Keskin'in coğrafya bilgilerinin kendisini de şaşırttığını ileri süren Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknik Eğitim Fakültesi Makine Bölümü Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Nurullah Kıratlı," İlkokul diploması bile olmayan birisinin bu kadar coğrafya bilgisine sahip olması herkes gibi beni de şaşırttı. Hayrete düştüm" dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 11:31:45
Güncelleme :11 Ekim 2008 Cumartesi 13:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?