3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

960 çiftçi hem mağdur hem de sanık

Kütahya Aslanapa ilçesine bağlı köylerdeki çiftçilerin, 'devleti zarara uğratarak haksız kazanç sağladıkları' iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Edinilen bilgiye göre, Aslanapalı 960 çiftçi, tüccara sattıkları buğdayların karşılığı olarak aldıkları makbuzları, Tarım Müdürlüğü'ne ibraz ederek teşvik primi almak istedi. Ancak yetkililer, makbuzların sahte olduğunu öne sürerek, teşvik primlerini ödemedi.

Daha sonra bütün çiftçilere teşvik primleri ödendi. Bu esnada halk arasında sahte belgelerle trilyonlarca lira haksız ödeme yapıldığı söylentileri dolaşmaya başladı. Bunun üzerine Kütahya İl Jandarma ekipleri soruşturma başlatarak köylülerin ifadesini aldı.

Köylülerden buğday satın alarak fatura verdiği iddia edilen tüccar Ramazan Y, ifadesinde, "Müstahsil makbuzlarının tamamı yüzde 2 komisyon karşılığı düzenlenmiş belgelerdir. Buğday ve arpa giriş ve çıkışlarının kağıt üzerinde dengelenmesi için buğday faturaları müstahsil makbuzlarındaki birim alış fiyatlarından daha düşük birim fiyatlarla, çevredeki çiftçiler ve köylüler olmak üzere ilgisiz veya hayali kişi ve kurumlar adına düzenlenmiştir. Faturalarda ismi geçen kişiler olaydan haberdar değildir. Bu faturalarla gerçek bir ticari alış veriş yapılmamıştır. Üreticilerden bir kısmı destekleme primi alabilmek için bilerek ve isteyerek bizden hayali ürünleri için belge aldı. Düzenlenen müstahsil makbuzlarının bir kısmı şüphe çekmemek için borsaya tescil ettirilmiştir. Borsa tescilleri de kağıt üzerinden ürünler görülmeden yapılmıştır. Ekonomik olarak zor durumda olduğumuzdan dolayı şirkete ait müstahsil makbuzlarını komisyon karşılığı düzenledik ve kullandırdık. Bunu yaparken elde edeceğimiz komisyon
gelirleriyle borçlarımızı ödemeyi düşündük" dedi.

Davaya bakan Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi, 6 tüccarın tutuklanmasına karar verdi. Zanlı tüccarlar, 8,5 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Ancak bu sırada ilginç bir gelişme oldu ve şikayetçi olan 960 köylü hem mağdur, hem sanık durumuna düştü. Çiftçiler, sahte olduğu ileri sürülen belgelerle devletten teşvik almakla suçlanıyor. 960 sanık haftada bir gün 30'ar kişilik gruplar halinde yargılanıyor. Belgelerin sahte olup olmadığı, kimlerin haksız kazanç sağladığının tespitine çalışılırken, davanın aylarca sürebileceği ifade edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 12:39:31
Güncelleme :29 Nisan 2009 Çarşamba 12:46:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?