7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Ahilik Haftası kutlamaları başladı

KÜTAHYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

Her yıl Ekim ayının ikinci Pazartesi günü başlayan ve yedi gün süren Ahilik haftası, Kutlama Komitesinin Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe’yi makamında ziyaretiyle başladı.

Her yıl Kırşehir ilinde kutlanmakta olan, 2008 yılından itibaren 13 Ağustos 2008 tarih 26966 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik gereği tüm illerde kutlanmakta olan Ahilik Haftası etkinliklerinin Kütahya'daki programı, 09.15’de Kutlama Komitesinin Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe’yi makamında nezaket ziyareti ile başladı. Yapılan ziyarette; Ahiliğin Türk esnafının kurallarının bir araya geldiği ve yaşam biçimi olan bir kuruluş olduğunu ifade eden Vali Kocatepe, “O bakımdan bunun hatırlanması, senede bir kere de olsa yaşanması güzel bir şey. Bu konuyu unutmamışız demektir. Tabi dünyada çok hızlı gelişmeler oluyor. Her konuda büyük bir hız var. Buna ayak uydurmakta zor. Esnaf, ekonomimizin temeli, tüm ticari ve sanayi yaşantımızın temelinde esnafımız var. Onlar bu ekonomik ve sosyal hayatın temel direği. Dolayısıyla yine esnafımızın bu şartlara rağmen bu kadar ekonomideki, sanayideki hızlı gelişmelere rağmen yine bu geleneklerini muhafaza etmesi, yine zanaatını sürdürmesi de büyük başarı. Buda bizim milletimizin aslisinden kaynaklanıyor. Yani bizim yaşadığımız türlü problemleri başka bir yabancı toplum kaldıramaz. Ama biz ekonomik sıkıntılarda, oğlumuzla, kızımızla, gelinimizle, akrabamızla paylaşıyoruz, bir dilim ekmeğiz varsa şükrediyoruz. Başka toplumlarda bu yok. Esnafımızda az kazanıyor ama Allah bereket versin, bugünkü ekmek parasını aldım kazandım diyor” dedi.

Esnafımızın yarın daha iyi olur inşallah diye dua ettiğini ve bu şekilde dükkanını kapatıp Allah’a tevekkül ettiğini belirten Vali Kocatepe, “Biz millet olarak çok köklü geleneklere, insani değerlere sahip bir milletiz. Esnafımızda bu geleneksel yaşantı içinde en sağlam, en köklü kuralları, kendisi yazılı olmasa da bunu yaşantı tarzı olarak benimsemiş ve sürdürmekteler. Biz esnafımıza sağlıklı mutlu başarılı uzun ömürler diliyoruz. Zanaat erbabının kendi zanaatlarını yaşatmak için bu esnaf, kalfa, çırak ilişkisi veya müessesesi şuanda tam devam edemese de, bunların devam etmesi için elinden gelen gayreti göstermesi gerekir diye düşünüyoruz. Artık geçmiş yıllardaki gibi pek çırak bulunamıyor. Daha kurumsal yapılar ortaya çıktı. Ama esnafımız eğer zanaatını bırakır ve bu ekonomik sıkıntıda yılarsa bizim çok önemli hislerimizden biride yok olur, oda kanaatkarlık, insan sevgisi, Devletine, milletine olan bağlılık, sadakat. Bunlar esnaf yaşantımızın temelinde olan şeyler, bunların yaşamasını temenni ediyoruz şeklinde konuştu.

Daha sonra 09.45’de Belediye Başkanlığını ziyaret eden kutlama komitesi, saat 10.30’da Atatürk Anıtına Çelenk Sunarak saat 10.45’de Valilik önünden Bedestene kadar Esnaf Yürüyüşü yapıldı.

Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve esnafların katıldığı Büyük Bedesten de yapılan programda ise Şed Kuşanma Töreni, 40 yılı geçen Esnaf ve Sanatkarlara plaket ve öğrencilere ödül töreni yapıldı.

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında 13 Ekim 2010 Çarşamba günü Dumlupınar Üniversitesinde “Ahilik Kültürü ve Türk Toplumundaki Yeri” konulu konferans, DPÜ Radyosunda Ahilik Haftası ile ilgili canlı yayın, 15 Ekim 2010 Cuma günü saat 14.00’de Büyük Bedesten Önünde Ahilik Pilavı dağıtım töreni yapılacak.

KÜTAHYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
KÜTAHYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
KÜTAHYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
KÜTAHYA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 15:57:01
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 16:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?