2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Aizanoi'de kazıları DPÜ yapsın

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nin, bundan sonraki kazı çalışmalarının Dumlupınar Üniversitesi tarafından yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na talepte bulundu.

Vali Kocatepe, tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’a gönderilen yazıda şunlar belirtildi: "İlimiz, Çavdarhisar İlçe Merkezinde bulunan Aizanoi Antik Kenti 5000 yıllık tarihi ile Anadolu'nun önemli tarihi merkezlerinden biridir. İl Merkezine 57 km uzaklıkta olan bu antik kent en parlak dönemini M.S II. yüzyılda yaşamıştır. İkinci Efes olarak da bilinen bu antik şehir dünyada ayakta kalmış en sağlam zeus tapınağı, dünyanın bilinen ilk ticaret borsa binası, amfi tiyatrosu ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış stadyumu, sütunlu caddesi, antik köprüleri, mozaikli hamamı ile tam bir açık hava müzesidir.

Değerli bir kültür mirasımız olan Aizanoi Antik Kenti 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş, ilk kez 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar, Bakanlığımız ile Alman Arkeoloji Enstitüsü arasında yapılan protokol gereğince, Bakanlar Kurulu Kararı ile 1970 yılından bu yana her yıl Ağustos, Eylül aylarında 5-6 hafta süre ile ilgili enstitüden gelen bir heyet tarafından kazı çalışmalarına sistematik olarak devam edilmektedir. İlimizde Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Arkeoloji dalında lisans eğitimi veren bir bölüm bulunmaktadır.

Halen İlimiz, Merkez Seyitömer Kömür İşletmeleri sahasında bulunan Seyitömer Höyüğünde Bakanlığımız denetimde Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında yılın 6 ayı başarılı bir şekilde kazı çalışması yapılmakta, bu kazılarda tarihe ışık tutacak birçok bulguya rastlanılmaktadır.

Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarının Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümüne verilmesi durumunda Antik Kentin kısa sürede ortaya çıkarılarak turizme kazandırılması, hem milli ekonomimizin gelişmesine katkı sağlayacak, hem de Üniversitemizin bilimsel çalışmalarına ışık tutacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygun görülmesi halinde Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti kazı yetki ve sorumluluğunun Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'ne verilmesi”

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 18:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?