27
Nisan
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Aizonai'ye turist akını

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, dünyanın ilk borsasının da bulunduğu Romalılar döneminden kalma Aizonai antik kenti, turistlerin akınına uğruyor.

Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir şehir olan Kütahya'ya 54 kilometre mesafedeki Aizonai'de 1705 yıl önce dünyanın ilk borsasının kurulduğunu söyledi. Aizonai'de tarihi borsanın yanı sıra tiyatro, hamam ve köprüler bulunduğunu bildiren Başer, dünyanın ilk borsası olan yapının çevre düzenlemesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldiğini, her gün yüzlerce kişinin antik kenti ziyaret ettiğini ifade etti.

Yeni Zelanda'dan gelen Bahnarim Guinomla isimli eğitimci ise Aizonai antik kentine hayran kaldığını belirtti.

DÜNYANIN İLK BORSASI
Adının mitolojik kahraman 'Azan'dan geldiği sanılan Aizonai'de ortaya çıkarılan Zeus Tapınağı'nın çevresinde M.Ö. 3000 yıllarına ait yerleşim tabakaları bulundu. Aizonai, 1824 yılında Avrupalı gezginlerce keşfedildi, 1830-1840 yılları arasında da tanımlandı. M. Schede ve D. Krencher başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün başlattığı kazı çalışmalarına 1970 yılından bu yana devam ediliyor. Ancak antik kentte son 2 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı ödenek sayesinde Alman arkeologlar yerine, Türk arkeologlar kazı yapıyor. Antik kentte zamanında 120 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kentte yıllardır yürütülen kazılarda; dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, bir bent, su yolları gün ışığına çıkarıldı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:50:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?