8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Anız yakılması yasaklandı

SİMAV’DA ANIZ YAKILMASI YASAKLANDI

Kütahya Simav İlçe Tarım Müdürü Ali Ceylan, belediye hoparlöründen yaptırdığı anonsla ilçede anız yakılmasının yasaklandığını ve yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu.

Konuyla ilgili bilgiler veren Ceylan, son zamanlarda ülkemizde olduğu gibi Simav ve çevresinde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğunu, buna bağlı olarak da su ve rüzgâr erozyonu artmasıyla birlikte çok önemli kayıpların meydana geldiğini bildirdi.

Ceylan, ”Hasat sonrası anızların yakılmasıyla ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, ağaçlandırma çalışmaları, telefon ve elektrik direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Köy muhtarları ve vatandaşlar anız yakıldığını gördüklerinde ya da duyduklarında derhal idari ve adli mercilere haber vermelidir. Yasağa uymayanlar hakkında kanunlar çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır. Simavlı çiftçilerimizi konulan yasağa uymaları konusunda uyarıyoruz. Bu konuda ağır yaptırımlar var. Hiç kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Anızın yakılması bir dahaki dönem toprağın işlenmesini kolaylaştırsa da, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısında değişimler meydana getiriyor. Bunun yanında doğal dengenin bozulmasına ve orman yangınlarına da neden olabiliyor. Onun için yasağa uyalım, uymayanları ihbar edelim” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2010 Cumartesi 12:25:05
Güncelleme :19 Haziran 2010 Cumartesi 12:36:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?