3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Anız yangını erozyonu tetikliyor

Anız yakmanın erozyonu hızlandırdığı, ayrıca toprakta yuva yapmış böcekler ile mikro organizmaların da yanmasına sebep olduğu bildirildi.

TEMA Vakfı Kütahya Şubesi yetkilileri, insanlık için vazgeçilemeyecek en önemli unsurlardan olan toprağın doğru ve şuurlu bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Yetkililer, toprağın da canlı bir varlık olduğunu ve her canlı gibi sevgiye, korunmaya ve öncelikle besine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Yetkililer, toprağın bu kadar önemli olmasına rağmen şuursuzca yok edildiğini ifade ederek, toprağa zarar veren en önemli faktörün anız yakmak olduğunu kaydetti.

TABİİ DENGEYİ BOZUYOR
Geniş çaplı ekolojik ve ekonomik bir felaket olan anız yakmanın, bitkiler de dahil bütün canlıların ölümüne sebebiyet verdiğine dikkati çeken TEMA yetkilileri, "Yangın, toprak üzerindeki canlılar kadar toprağın içindeki canlıları da mahvediyor. Özellikle anız yakılması esnasında, tarla içerisine yuva yapmış böceklerin yuvaları, yumurta ve yavrularıyla birlikte yanmaktadır. Anız neticesinde toprakta organik maddeyi humusa çeviren mikro organizmalar da önemli ölçüde zarar görmektedir. Bu da, tabii dengeyi bozarak toprağı verimsizleştirmektedir" dedi.
Anızın toprağın aşınmasına karşı adeta bir kalkan görevi üstlendiğine işaret eden yetkililer, "Bu korumanın ortadan kaldırılması ile toprak savunmasız kalıyor. Toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı koruyan bitki kök ve saplarının yakılması erozyon şiddetini daha da artırıyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 15:22:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?