7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Aşıklar DPÜ'de atıştı

AŞIKLAR DPÜ'DE 'ATIŞTI'

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Türkçe Topluluğu ve Eğitim Fakültesi'nin ortaklaşa organizasyonuyla düzenlenen 'Aşıklar Atışması'na ilgi büyük oldu.

Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Aşıklar Atışmasına' Aşık Temel Turabi ve Aşık Zafer Kazancı sazıyla ve sözüyle renk kattı. Ayrıca programda Şair Hacer Alioğlu şiirleriyle salonu hüzünlendirdi.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans salonunu dolduran yüzlerce öğrenci ve akademisyen program boyunca aşık geleneğinin en güzel örneklerini dinleme fırsatı yakaladılar.

Program sonunda konuklara Dumlupınar Üniversitesi adına birer plaket sunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Torun değerli halk sanatçılarını üniversitelerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

AŞIK TEMEL TURABİ KİMDİR?

Türkiye'de Aşık geleneğinin sürdürülmesi konusunda çabalarıyla tanınan Aşık Temel Turabi, 1966 yılında Erzurum'un Oltu İlçesi Ünlükaya köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaöğrenimini Karacabey'de tamamladı. Aşıklık geleneğine ve şiire küçük yaşlarda ilgi duyarak yaklaşık 11 yaşlarında bağlama çalmayı öğrenmeye başladı. Asıl adı Temel Şahin olan sanatçı Turabi'ye izafeten Aşık Turabi mahlasını aldı. Aşıklık geleneği ve şiire ilişkin bilgisini Aşık Toruni aracılığıyla pekiştirdi. Temel Turabi'nin şiirlerinin bir bölümü 'Begim', (2002) adıyla yayınlandı. Ayrıca Aşık Temel Turabi'ye ilişkin Şevket Saran ve İsmail Soysal tarafından hazırlanan 'Erzurumlu Aşık Temel Turabi', (1998) adlı bir araştırma bulunmaktadır. Aşıklar atışmasının diğer konuğu Aşık Zafer Kazancı Aşık Temel Turabi'nin öğrencisidir.

AŞIKLAR DPÜ'DE 'ATIŞTI'
AŞIKLAR DPÜ'DE 'ATIŞTI'
AŞIKLAR DPÜ'DE 'ATIŞTI'
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 11:29:04
Güncelleme :5 Mart 2010 Cuma 11:47:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?