8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Bakan Ergün Kütahya'da

BAKAN ERGÜN KÜTAHYA'DA

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kütahya'da yaptığı açıklamada, bir ülkenin üretim gücü ve kabiliyetinin sanayiyle ölçülebileceğini söyledi.

Ziyaretler bulunmak üzere Kütahya'ya gelen Bakan Ergün ilk olarak Vali Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaret etti.

Ergün, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de hiç kimsenin çeşitli yollarla siyasi istikrarı bozmaya teşebbüs edememesi, Türkiye'nin ayağına taş değmemesi, içeride ve dışarıda Türkiye'nin tekerine çomak sokmak isteyenlerin bir daha fırsat bulamaması için referandumun yapılacağını ifade etti.

Bir ülkenin üretim gücü ve kabiliyetinin sanayiyle ölçülebileceğini anlatan Ergün, ''Türkiye'nin bütün illeri birden kalkınırsa ülke kalkınması olur. Yoksa 3-5 ilde her şey toplanıp diğer illerde bir atalet, durgunluk varsa o ülke kalkınmış bir ülke sayılamaz. Bütün şehirlerimizi tüm potansiyellerini değerlendirecek şekilde harekete geçirmemiz lazım. Bazı illerimizde ne yazık ki müteşebbis gücü son derece zayıf bir potansiyel var, yerin altında, üstünde zenginlikler var, bunları harekete geçirecek adam yok. Başka yerden yatırımcılar bekleniyor. Tabii başka yerden de yatırımcı gelecek, bunlar da önemli ancak bunlardan daha önemlisi bir şehrin kendi içinde ne kadar yatırımcısının olduğu, o şehirde müteşebbis ruhun olup olmadığıdır. Türkiye'de geliştirmek zorunda olduğumuz konulardan biri de müteşebbis ruhtur. Türkiye'de müteşebbis sayımız yeterli değil. Küçük ve orta boy işletmeler kuran çok sayıda müteşebbisimiz var ama dünyanın gelişmiş ülkelerine göre bu sayı yeterli değil. Ülkemizde 100 kişiden 4'ü girişimcilik yapmaktadır. Birçok gelişmiş ülkede bu sayı 10'un üzerindedir, 16 ve hatta 17'ye ulaşan ülkeler var. Bu konuda mesafe almamız gerekir" şeklinde konuştu.

Bakan Ergün şöyle konuştu: "Anayasa değişikliğinden kim istifade edecek, önce iş dünyası, sanayi, ticaret, ekonomi. Bütün bunlar yatırıma dönüştüğünde, o istikrar ve güven ortamı, istihdam, üretim, ihracat olarak karşımıza çıkacak. Biz ekonomi dünyasına, 'bu işlere ilgisiz kalmayın, bu işler ekonomiyle yakından ilgilidir' diye niye söylüyoruz? Anayasa Mahkemesi'nin yapısı 11 kişi olsa ne olur, 17 kişi olsa ne olur? Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na taşradan 10 kişi üye seçilse ne olur, seçilmese ne olur?

Bu anayasa değişikliğinin ekonomiyle çok ilgisi var. Bu, artık yüksek yargıda siyasi amaçlı birtakım hareketlenmelerin olmaması anlamına gelecek. Bu, yüksek yargının yerindelik denetimi yapmaya son vermesi anlamına gelecek. Anayasa Mahkemesi'nin, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun demokratikleşmesi anlamına gelecek. Bu, Türkiye'de siyasi risklerin azaltılması anlamına gelecek.''

Bakan Nihat Ergün, 2008 yılında AK Parti'ye açılan kapatma davasının çok ciddi ekonomik ve siyasi sonuçları olabilecek bir dava olduğunu söyleyerek, "Eğer kapatmayla sonuçlansaydı ve Başbakan'ın milletvekilliği düşürülseydi mahkeme kararıyla hükümetin devrilmiş olacağını dile getiren Ergün, ''300 milletvekiline siyasi yasak getirilseydi yargı yoluyla parlamento kapatılacaktı. Yargı yoluyla hükümet devrilir mi, dünyanın neresinde var? Bunlar siyasi risk. Türkiye'nin vadelerini kısaltan riskler bunlar.

Siyasi riskleri azaltmadan ekonomik zemini güçlendirme imkanı yoktu. İstediğimiz teşvik sistemini getirelim, bütün arsalar bedava olsun, tüm işçi paralarını biz ödeyelim ama siyasi riskler orada durduğu müddetçe arzu edilen sonucu vermeyecekti'' dedi.

Bakan Ergün, daha sonra Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça'yı ziyaret ederek, belediyenin çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Ergün, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

BAKAN ERGÜN KÜTAHYA'DA
BAKAN ERGÜN KÜTAHYA'DA
BAKAN ERGÜN KÜTAHYA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2010 Perşembe 23:02:04
Güncelleme :20 Ağustos 2010 Cuma 09:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dogan günes IP: 46.114.65.xxx Tarih : 20.08.2010 11:26:19

sayin ergün tamam söylediklerinize aynen katiliyoruz ama velakin su bizim zafer hava alanindan da bahsedin biraz yillardir demirelinden cektik yeter artik diyelim diyorum ha nedersiniz bu fikrime sayin ergün yoksa eskiler gibi secim yatirmi olmnasin secim mitinglerinde sayin süleyman demirel gelirdi kütahya ya  secim otobüsünün üstüne cikar fotorü sallaya allaya 5 tane millet vekilini alir giderdi kütahya icin birtane bakan istedigimizde kütahya nin bakani ben varim ya derdi hemde ögle oldu birtane azot fabrikasi vardi bir bölümünü hasbi aga hatrina samsuna tasini kütahya nin bakani olarak sakina sayin ergün sizlerde ögle sülo gibi olmayasiniz ha secimde görüsmek ümidi ile hisca kalin sayin ergün