2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Bankacılık sektörü krizden etkilenmedi

DOÇ. DR. AHMET AĞCA:

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İİBF İşletme Bölümünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ağca, ABD ve diğer bazı ülkelerin aksine Türkiye’de krizin bankacılık sektörünü çok fazla etkilemediğini belirterek, Türkiye’de bankaların karlılıklarını çok az bir düşüş olsa da, karlılıklaranı sürdürdüklerini söyledi.

Ağca, ABD’de ortaya çıkan Mortgage krizi birçok ülkeyi ve özellikle bankacılık sektörünü etkilerken Türkiye’de bankacılık sektöründe dikkate değer olumsuz bir gelişme yaşanmadığını ifade etti.

Ağca, Türkiye’de 2001 yılında yaşanan kriz nedeniyle bankacılık sektöründe ciddi düzenlemelere gidilerek sektörün kuvvetlendirildiğini, bu krizde de bankaların aldıkları bazı ilave önlemler sayesinde Türk bankacılık sektörünün krizden diğer ülkelere göre daha az etkilendiğini kaydetti.

Doç. Dr. Ağca, Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların 2008 yıllık ve 2009 altı aylık bilançolarına bakıldığında çoğunun kâr açıkladığını, dünyada özellikle batı ülkelerinde irili ufaklı birçok bankanın battığı, batmayanların da zarar açıkladığı bir dönemde bu durumun tüm dünyanın ilgisini çektiğini vurguladı.

Türkiye'de özellikle dış ortaklıkları bulunan bankaların bir ara telaşa düştüklerini ifade eden Ağca, “Bu süreçte bazı bankalar daha önce verdikleri kredilerin bir kısmını, süreleri dolmadan çağırma yoluna gittiler. Bankaların kendilerini korumak için aldıkları bu önlem banka kredisi kullanarak faaliyetlerini sürdüren işletmeleri önemli ölçüde etkiledi. Küresel kriz bu anlamda dünyadaki seyrinin tersine ülkemizde bankacılık sektörünü değil, daha çok küçük ölçekli, finansal açıdan zayıf işletmeleri vurdu. Ülkemizde, krizin ağır yaşandığı ülkelere otomotiv gibi, pahaca yüksek fiyatlı ürün ihraç eden işletmeler krizden daha fazla etkilendi. Buna karşın bazı sektörlerde (özellikle temel ihtiyaç maddelerine dönük sektörler gibi) krizin olumsuz etkisi korkulandan daha düşük oldu. Bu süreçte devlet, belli sektörler için vergi gelirlerinin (ÖTV gibi) bir kısmından vazgeçerek kriz etkisini gidermeye çalıştı. Ayrıca çeşitli kredi paketleriyle de yangının büyümesini önlemek istedi. Bu açıdan bakıldığında devletin soğukkanlı davrandığını ve üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ve bazı açılardan oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ki her zaman, yapılanlardan daha iyisinin yapılabileceğini ispatlamak mümkündür” dedi.

“World Financial Crisis: Causes, Consequences Ways of Overcoming” adlı kitabın Türkiye bölümünü Dumlupınar Üniversitesi’nden iki akademisyen arkadaşı ile birlikte yazdıkları bilgisini veren Doç. Dr. Ahmet Ağca, kitapta 12 ülkeden 36 akademisyenin görüşlerinin yer aldığını, bunun konuyla ilgilenenlere kıyaslamalar yapma ve farklı bakış açılarından krizi değerlendirme imkAnı sağladığını belirterek “ben ve arkadaşlarım Hüseyin Önder ve Şerife Önder, birçok ülkeden okuyucunun ilgisini çekeceğine inandığımız bu kitabın hem 36 yazarı arasında yer aldığımız, hem de üniversitemizin adını bu eser vasıtasıyla duyurduğumuz için çok mutlu ve gururluyuz” diyerek sözlerini tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 11:26:05
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 13:54:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?