2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Biçerdöverle hasat uyarısı

Kütahya Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, eğitim almadan biçerdöver kullananların büyük miktarda ürün kaybına sebebiyet verdiği bildirildi.

Kütahya'da 72 binden fazla çiftçi ailesinin hububat hasadına başladığı öğrenilirken, Tarım Müdürlüğü yetkilileri, biçerdöverle hasat konusunda üreticilere çeşitli tavsiye ve ikazlarda bulundu.

Yetkililer, biçerdöverle şuursuzca yapılan hasadın dekar başına yaklaşık yüzde 5'lik dane kaybına ve üçte bir oranında da saman kaybına sebep olduğuna dikkati çekti. Yetkililer, mahsul tam olgunlaşmadan hasada başlanmasının ve operatörün eğitimsiz olmasının ciddi ölçüde mahsul kaybına yol açtığını söyledi. Operatörün kar maksadıyla biçerdöveri yüksek hızda çalıştırmasının ve hububat durumuna göre her tarla için yeniden ayar yapmamasının da ürün kaybına sebebiyet verdiği ifade edildi.

Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarının hasat dönemi boyunca biçerdöver kontrollerini aralıksız yapacağı öğrenildi. Usulüne uygun çalıştırılmayan biçerdöverlerin il dışına çıkarılacakları ilan edildi. Köylerde belgesiz operatörlerin hasat yapmalarına izin verilmemesi, belgeli operatörlerin de dane ve sap kaybına sebep olmaktan kaçınması istendi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 13:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?