3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Bindallılar yeniden revaçta

Kütahya’nın Simav ilçesinde asırlar öncesinden beri kadınların rağbet gösterdiği, özel tel kakma nakışlı Osmanlı giysileri yeniden ilgi görmeye başladı.

Osmanlı giysilerinin başında ise kına gecelerinde giyilen göz alıcı renklerden oluşan özel giysilerle damat mendili ve çevreleri geliyor. Özellikle gelinlik kızlar ile kına eğlentilerinde sünnet veya gelin annelerinin giyinip kuşandığı tel kakma nakışlı kına gecelerine mahsus Osmanlı dönemine ait kıyafetlerle damat mendili ve çevrelerini isteyen satın alabiliyor, isteyen birkaç günlüğüne kiralayabiliyor.

Simav’da özel nakışlı Osmanlı usulü nişanlık giysi ile damat mendili ve çevresi imalatı yapan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünden emekli Aynur Demir, vatandaşların yeniden Osmanlı dönemi tarzını yansıtan elbiselere ilgi göstermeye başlamasıyla işlerinin açıldığını dile getirdi.

Evinin altına açtığı minik atölyesinde üretim esnasında aynı zamanda bu işe merak saran genç kızlara kurs verdiğini anlatan Demir, kendisinden sonra Simav’da bu işi yapan kimsenin kalmayacak olmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ediyor.

Demir,” Asırlardır süren bu zengin kıyafet estetiğimiz, son günlerde yeniden ilgi görmeye başladı. Gümüş veya altın simlerle, kadife ve ipek üzerine yapılan tel kakma nakışlar Osmanlı döneminin izlerini taşıyor. Bordo, kırmızı, mor, eflatun, yeşil, renkleri ağırlıkta olarak yapılan nişan kıyafetlerinin fiyatı, işine ve kumaşına göre 150 ile 200 TL arasında değişiyor. Ayrıca günlük olarak kiralama da yapabiliyoruz. Bir gecelik kiralama fiyatımız ise 25 ile 30 TL arasında değişiyor. Kına gecelerinde birçok vatandaşımız ananevi bu kıyafetleri kullanıyor. Desen alternatifinin artmasıyla model sayısında da çok ciddi artışlar oldu. Simav’da birçok aile artık gelinlik kızlarına bu kıyafetlerden satın alıyor” diye konuştu.

Simav’da unutulmaya yüz tutmuş asırlık gelenekleri yaşatmak için yoğun bir çabanın içerisinde olduğunu hatırlatan Halk Eğitimi Merkezinden emekli meslek öğretmeni Aynur Demir, el emeği göz nuru dökerek ürettiği ürünlerini sipariş üzerine yaptığını ve son yıllarda siparişleri yetiştirmekte zorlandığını kaydetti.

Eski zaman işlerinin gümüş kırma tellerle elle yapıldığının altını çizen Aynur Demir,” Birçok insanın sandıklarında sakladığı eski nişan elbiselerini gün yüzüne çıkarabilmek için Simav’da dolaşmadığım ev kalmıyor. Sandıklarda hazine yatıyor. Öyle güzel işlemeli olanları var ki görseniz şaşırırsınız. Çoğu da eski eserlerin kıymetini bilmiyor, sandıktan çıkarıp işe yaramaz bulduğu eski kıyafetleri temizlik bezi yapıyor. Bunları görünce içim sızlıyor. Bu tip eserleri ellerinden alıp aynısını işlemeye çalışıyorum” diye konuştu.

Demir, bu işi seven meraklı genç kızlara evinin altındaki üretim atölyesinde ücretsiz olarak kurs verdiğini ve bu çalışmaları severek isteyerek yaptığını anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 14:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?