22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Biz de tavuklar gibi ölecektik!

KÜTAHYA'DA SİYANÜRLÜ SUDAN ZEHİRLENDİKLERİ İDDİA EDİLEN VATANDAŞLARIN İSYANI

Kütahya'da, siyanür barajının olduğu Eti Gümüş A.Ş. tesislerine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Dulkadir köyünde zehirlenen vatandaşlar, "Tavuklar birir ikişer dakika arayla öldü. Eğer el ve yüzümüzü yıkadığımız sudan içseydik biz de tavuklar gibi ölecektik. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Ya gümüş fabrikası kapatılsın ya da köyümüz başka yere taşınsın" dedi.

Şehir merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Eti Gümüş A.Ş. tesislerinde 7 Mayıs 2011 tarihinde siyanür barajının ara setlerinin birinde çöküntü oluşmuş ve tesislerdeki üretim durdurulmuştu. Eti Gümüş A.Ş.'ye en yakın köylerden biri olan Dulkadir köyünde tesislerin içinde bulunan köy içme suyu vanasının açılması sonucu zehirlenmeler olduğu belirtildi. El ve yüzlerini yıkadıkları sudan zehirlendikleri öne sürülen Emine Sözer, Mehmet Sözer, Emeti Sözer ile Leyla Sert, Fatih Özer, Veli Özer ve Muzaffer Sözer, Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Zehirlenen vatandaşlar, "Tavuklarımız ve ördeklerimiz peş peşe ölmeye başladı. Birer ikişer dakika içinde hepsi telef oldu. Eti Gümüş fabrikası bizi kaderimizle baş başa bıraktı. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Fabrikanın kapatılmasını ya da köyümüzün taşınmasını istiyoruz" diye konuştu.

Leyla Sert, "Abdest aldım. Ağzıma aldığım su çok acıydı. Hemen tükürdüm. Ona rağmen hastanelik oldum. Eğer suyu içseydik biz de tavuklar gibi anında ölebilirdik. Yetkililerin bu işe köklü bir çare bulmasını istiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

7 kişinin tedavisi dahiliye servisinde devam ederken, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, "Olayla ilgili gerek jandarma, gerek polis çok detaylı araştırma yapıyor. 7 kişiden kan numuneleri alınarak Ankara'ya tahlile gönderildi. Gelecek neticeye göre vatandaşların neden zehirlendiği ortaya çıkacak. Zehirlenen vatandaşlarımız 24 saat daha hastanede müşahade altında tutulacak" diye konuştu.

Hastanede tedavi altına alınan 4 kişinin zehirlenme sebeplerinin araştırıldığı ve tedavilerinin sürdüğü belirtilirken, Dulkadir'de bir büyükbaş hayvan, 2 koyun ve 7 civciv de telef oldu. Hayvanların sudan telef oldukları iddia edildi.

KÜTAHYA'DA SİYANÜRLÜ SUDAN ZEHİRLENDİKLERİ İDDİA EDİLEN VATANDAŞLARIN İSYANI
KÜTAHYA'DA SİYANÜRLÜ SUDAN ZEHİRLENDİKLERİ İDDİA EDİLEN VATANDAŞLARIN İSYANI
KÜTAHYA'DA SİYANÜRLÜ SUDAN ZEHİRLENDİKLERİ İDDİA EDİLEN VATANDAŞLARIN İSYANI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2011 Salı 14:20:01
Güncelleme :14 Haziran 2011 Salı 19:12:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?