2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Bu köyün ortalama ömrü 90 yıl

Kafkasya kökenli vatandaşların yaşadığı, Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Kiçir köyünde halkın ortalama yaşam süresi 90 yılı buluyor.

Simav şehir merkezine 35 kilometre mesafede 2 bin 250 rakımlı Akdağ'ın zirvesindeki 160 haneli 630 nüfuslu Kiçir köyü, şehrin gürültüsünden uzak, sadece büyük ve küçükbaş hayvanların seslerinin duyulabildiği tipik bir Anadolu köyünün tüm özelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Şu sıralar karlar altındaki görünümüyle eşsiz bir görsellik sunan Kiçir köyünün en büyük özelliği ise, halkın ortalama yaşam süresinin 90'ı bulması. Yaşlı erkeklerin kahvede toplandığı, kadınların evlerinde karla kaplı doğayı seyretmekle yetindikleri köye gelen herkes " Tanrı Misafiri" olarak kabul ediliyor. Konuklarına köy odalarında yemek servisi yapan köy halkının misafirperverliği doğanın eşsiz güzelliğiyle bütünleşiyor. Yaz aylarında yetişen iri daneli kiraz ve çileklerinin yanı sıra küçükbaş hayvanlarının leziz etleriyle tanınan Kiçir'in muhtarı Dursun Ünal, yaptığı açıklamasında köy halkının tamamına yakın bölümünün yaşlılardan oluştuğunu, uzun ömürlerinin beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimlerinden kaynaklandığını dile getirdi.

Muhtar Ünal, köyde ortalama ömür süresinin 90'ı bulmasının gelen konuklar tarafından da hayretle karşılandığını belirterek,"Biz şehirlerin marketlerinde satılan konserveleri, katkı maddeli yoğurt ve sütleri tüketmeyiz. Köy halkının tamamı sebze ve meyvesini kendisi üretir. Bir de buralar yazın serin, kışın da karlı geçer. Soğuk hava da insanın dinç kalmasını sağlıyor. Burada aile ortamında yaşıyoruz. Kimse komşusuyla kavga etmez. Tam tersi birbirlerinin sorunlarına ortak olur. Bütün bunlar uzun ömürlü olmak için yeterli oluyor" diye konuştu.

Ünal, köyün temiz havasının yanı sıra doğal güzelliklerinin de yerli turistlerin ilgi odağı olduğunu, özellikle doğa fotoğrafçılarının köye gelerek günlerce kaldıklarını bildirdi. Ünal köye 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve kış aylarında donan göletin de fotoğrafçıların ilgi odağı olduğunu anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 15:59:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail IP: 69.65.76.xxx Tarih : 29.01.2009 05:42:56

Kutahya gittigimde ilk firsatta bu koyu ziyaret edip kamp yapmak istiyorum.ne guzel olur.dogal ortamda.