3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Cam takmaya yetişemiyorlar

Kütahya'nın Simav ilçesinde, 17 Şubat salı günü sabah saatlerinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin bilançosu henüz ortaya çıkmadı.

Bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına, iki okul ile üç cami ve 6 konutun kullanılamaz hale gelmesine sebep olan depremin ilçe merkezindeki 13 bin dolayındaki konutun yarısından fazlasını etkisi altına aldığı, bu konutlardan birçoğunun bacalarını göçürdüğü, kimi konutun duvarlarını çatlatıp sıvalarını döktüğü, büyük bir kısmının da cam ve çerçevelerini yere indirdiği ortaya çıktı. Simavlılar bir yandan bölgede süren etkili yağış ve soğuğa aldırmadan binalarının hasar gören kısımlarını onarmaya bir yandan da yere inen cam ve çerçevelerini taktırmaya çalışırken bu işten en kazançlı çıkan kesimin ilçede cam satarak geçimini sağlayan camcı esnafı oldu.


Deprem öncesinde sinek avlayan esnaf depremin ardından cam ve çerçeve takmaya yetişemez oldu, Talepleri karşılamakta zorlandıklarını dile getiren Simavlı camcı esnafından Sami Ural, artçı sarsıntıların azalmasıyla geceli gündüzlü çalışmak koşuluyla bir günde yaklaşık 200 konutun cam ve çerçevelerini takmaya çalıştıklarını dile getirdi. Ural, ilçede cam ve çerçevesini değiştirtmek isteyen çok sayıda vatandaşın taleplerine yetişmek için randevu vermeye başladıklarını ifade etti. Depremden zarar gören ve kullanılamaz hale gelen üç caminin kısa sürede ibadete açılması için Müftülük çalışma başlattı. İşe yıkılmasına karar verilen minareleri vatandaşlarla çevreye zarar vermeden yıkmakla başlayan müftülük iki gün içerisinde Merkez Garaj Camii ile Eski Garaj Yeni Camii'nin minarelerinin ucundaki kubbeleri belediye Fen İşleriyle İtfaiye ekiplerinin yardımıyla yıktı. Yıkım sırasının Tabakhane ve Softa Camilerinin minarelerine geldiğini ifade eden Simav Müftüsü Şükrü İkiz, çalışmalarda Simav Belediyesi İtfaiye ve Fen İşleri Müdürlüğünden destek aldıklarını söyledi. Öte yandan depremde zarar gören kamu binalarının da onarımına başlandı.
Simav Belediyesi işlettiği Eynal Kaplıcaları Yeni Otelin Restoran kısmındaki deprem çatlaklarını onarıp sıvadı. Belediye Başkanı Rıza Özdemir kaplıcada konaklayan müşterilerin mağduriyetlerini önlemek için restoranda sunulan yemek servisinin bir iki günlüğüne restoran bitişiğindeki özel bölüme kaydırıldığını ifade etti. Depremde ağır hasar gören ve eğitime ara verilen Osmanbey İlköğretim Okulu tarihi binası ile Endüstri Meslek Lisesinin yeni yapılan bölümünde onarıma hazırlık amacıyla temizlik çalışmasının başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre depremde hasar gören konut sahiplerinin zararlarını kendilerinin karşılayacağı öğrenildi. Yetkililer zararın devlet tarafından karşılanabilmesi için Simav'ın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini, bunun içinde 13 bin konuttan en az 3 bin civarındaki konutun tamamen hasar görmesi gerektiğini hatırlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 18:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?