2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Çevreci arılar iş başında

Kütahya’nın Simav ilçesinde, jeotermal enerji kullanarak üretim yapılan 300 dönüm civarındaki seraların tamamında döllenmeyi sağlamak amacıyla hormon yerine arı kullanılması talep patlamasına yol açtı.

Çevreci arı olarak bilinen bambul arılarını yurt dışından büyük paralar ödeyerek getirdiklerini bildiren Simavlı seracılar, ürettikleri hormonsuz ürünlerin kıymetinin tüketiciler tarafından iyi bilindiğini, ürünlerinin büyük marketlerde kapış kapış satılmasının kendilerini memnun ettiğini dile getiriyor.


Simav 4 Eylül Seracılar Kooperatifi Başkanı Yusuf Gündem, Simavlı seracılar olarak yetiştirdikleri ürünlerin hiç birinde insan sağlığı için tehlike oluşturan hormon bulunmadığını ve tüketicilerin Simav’da üretilmiş sera ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketebileceklerini söyledi.


Hormonsuz üretim yüzünden ürünlerinin büyük şehirlerde rağbet gördüğünü belirten Gündem, ürünlerine İstanbul ve İzmir’den büyük talep geldiğini anlattı. Gündem arıların bilhassa domates çiçeklerinin döllenmesini sağladığına dikkat çekerek, seralarında üretilen salatalık, biber ve diğer ürünlerinde döllenmesinin çevreci arılar vasıtasıyla sağlandığını vurguladı.


Simav’da jeotermal enerji kullanılarak üretim yapılan seralar sadece Eynal Kaplıcaları bölgesinde sunuluyor. Simav belediyesinin yer altından 400 metre derinlikten çıkardığı 162 derecelik jeotermal enerji, bölgede seracılık yapan üreticilere çok ucuz bir maliyetle satılıyor. Bölgede halen 300 dekarlık kapalı bir alanda seracılık yapılıyor.


Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, seracılığın bölgede gelişip yaygınlaştırılması için belediyenin öncülük ve önderlik yapmaya devam edeceğini bildirdi.
 

İha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 10:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?