29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Çiftçiler risk altında

Kütahya Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların sadece tatilcileri değil, harman zamanı günün büyük bölümünü tarlada çalışarak geçirmek zorunda kalan çiftçileri de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Gölgede 33-35 dereceyi bulan sıcaklığın hububatı erken olgunlaştırdığını ve hasadın bir an önce yapılmasını mecburi hale getirdiğini ifade eden Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, "Hububatın kaldırılması işini uzun süre güneş altında yapan çiftçilerimiz, sıcağa çıkarken mutlaka başlarını korumalı" dedi.


Gölgede kısa bir müddet dinlenmenin ve baş bölgesini korumanın güneş çarpması gibi rahatsızlıkları kısmen de olsa engelleyeceğini belirten Gencer, "Çalışırken aşırı sıcakların da etkisiyle terleme yoluyla aşırı su kaybeden çiftçilerimizin, tarlalarına yapacakları gölgeliklerde kısa aralıklarla dinlenmeleri gerekir. Özellikle, biçerdöverlerin giremediği engebeli ve ağaçlı arazilerdeki ekinlerini gündüz biçecek olan çiftçilerimiz, tane çıkarma işlemi olan patozu akşam saatlerinde yapmalı. Ayrıca sıcak altında çalışırken bol bol su içilmeli" diye tavsiyelerde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 12:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?