22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Çiftçilere meyve fidanı dağıtıldı

KÜTAHYA'DA FİDAN SEFERBERLİĞİ

Kütahya İl Özel İdaresi tarafından ayrılan ödenek doğrultusunda alınan meyve fidanları, Vali Kenan Çiftçi’nin katıldığı bir törenle çiftçilere teslim edildi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, merkez ilçe, Altıntaş, Dumlupınar ve Tavşanlı ilçelerine 14 bin adet ceviz fidanı dağıtımının ardından bu gün merkez ilçe Hisarcık ve Emet ilçelerine 17 bin 500 adet kiraz ve merkez ilçe 13 bin adet Elma fidanının dağıtımının gerçekleştireceğini ifade ettiler.

İlk olarak projenin yapılış amacını açıklayan İl Tarım Müdürü Dr. Altuğ Atalay, “Tarımdan yeterince gelir elde edilemediği için tarım bırakılıyor. Ama Dünyanın en önemli ürünlerden biriside tarım ürünüdür. Tekrar çiftçimizi çekebilmemiz için ve kazançlı ürünler sağlamak amacıyla bu fidanları teslim ediyoruz. Kütahya’da 3 bin 700 kayıtlı çiftçi var. Bundan 6 ay önce sulu tarım arazilerinde kullanılmak üzere dağıttığımız buğday çeşitlerinde 260 kişiye, bin 400 dekarlık alanda 800 kişiye ceviz ağacı, şimdi bin 100 kişiye elma ve kiraz ağacı dağıttıktan sonra bizim merkezde 3 bin 700 kayıtlı çiftçimizin 2 bin 350 tanesine bir fiil gelir getirici tarımsal üretimini artırıcı ürünle desteklemiş oluyoruz. Bunu yapmamızın amacı Tarım İl Müdürlüğüne daha fazla gelerek bizlerle daha fazla iletişime geçmeniz ve siz bizden istedikçe bizlerde sizleri elimizden geldiğince desteklemeye çalışacağız” dedi.

Kendisinin de çiftçi olduğunu ve bir fiil çiftçilikle uğraştığını ifade eden Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, “Bende fındık üreticisiyim. 16 dekar fındık bahçem, armut, elma ağaçlarım var. Arkadaşlarımız çok güzel bir çalışma yapmışlar. Bu yıl 90 bine yakın farklı çeşitlerde en iyi üretilen yerlerdeki meyve fidanlarını size getirip veriyorlar. İnanıyorum bunları en güzel tarlanıza dikip sular ve bakarsınız. Meyvesini de bir şekilde yersiniz. Bazen yaşı ilerlemiş olanlar bunun meyvesini yiyebilecek miyiz diye düşünebilirler. Kendiniz yiyemezsiniz elbette yiyenler olacaktır. Yeter ki insanlar güzel şeyler yapsın, mutlaka bir gün onun semeresini görürler” diye konuştu.

Kütahya’daki tarıma baktığında tarımın çok daha ilerilerde olabileceğini düşündüğünü ifade eden Vali Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani sizlerin çok daha iyi şeyler yapacağını düşünüyorum. Sadece şunu yapmamız gerekiyor. Mühendislerden ve uzmanlardan destek almalısınız. Önümüzdeki yıllarda para tarlada ve çiftçilikte. Dünyadaki en verimli topraklar, tarım alanları bizde. Eğer biz tekniğimizi değiştirirsek, gübremizi tarlamıza toprağımıza uygun seçersek, tohumumuzu ıslah edilmiş tohumdan kullanırsak, kendi bahçemizde üretilen meyve ve sebzeleri tekniğine uygun yaparsak para orada var. İnsanlar kendi bahçe ve tarlasında daha mutlu oluyor. Dünyada tarım para etmeye başladı. Dünya genelinde yada Türkiye genelinde enflasyon örnek olarak yüzde 10 ise tarım ürünlerindeki fiyat artışı % 12, sizleri üretici olduğunuz için canı gönülden kutluyorum. Üretici kutsaldır, üreten insan kutsal insandır, faydalı insandır. Mutluluğun sırrı yolu da burada, bu yardımlar önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Şuanda 2023 vizyonu hazırlıyoruz ve Kütahya’da global olarak 700 bin olan ağaç sayımız inşallah 2023 yılında 2 milyona ulaşacak.”

Tören sonunda Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tarafından 2006 ve 2010 yılları arasında Bakanlıkça uygulanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi” programı kapsamında özverili çalışmalar ile Ülkenin kırsal kalkınmasına katkılarından dolayı Tarım İl Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürlerine gönderilen teşekkür belgelerini verdi.

Törene Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Vali Yardımcısı Metin Selçuk, İl Özel İdare Genel Sekreteri Salih Akkaya, kaymakam vekilleri ve kaymakam adayları ile çiftçiler katıldı.

KÜTAHYA'DA FİDAN SEFERBERLİĞİ
KÜTAHYA'DA FİDAN SEFERBERLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2011 Çarşamba 19:13:04
Güncelleme :23 Mart 2011 Çarşamba 19:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?