22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Çiftçiye ekipman desteği

KÜTAHYA ÇİFTÇİSİNE EKİPMAN DESTEĞİ

Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programından (KKYP) alınan 8 milyon TL’lik ekipmanlar, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin katılımıyla Tarım İl Müdürlüğünde düzenlenen törenle verildi.

2006 yılından bu yana her yıl uygulanan KKYP kapsamında ilimizde pek çok tarım makinesi çiftçilere kazandırılmış, birçok firmanın kapasitesi arttırılmış ve birçok köye basınçlı sulama sitemi kurulması sağlanmıştır. 2005 yılından 2010 yılına kadar makine ekipman alımından ilimize 5 yılda toplam, 3.173.557 TL hibe, diğer katkılar ile yaklaşık 7 milyon TL lık tarımı destekleyici makine alınmış ve birçok tesis desteklenmiştir.

Ekipman destek programında; bugün Kütahya çiftçisi için bayram sayılabilecek günlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Tarım İl Müdürü Dr. Altuğ Atalay, “Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma alanlarını destekleme projesi 2006 yılından bugüne kadar devam etmektedir. 2005 yılında da müracaatlarımız açıktı fakat müracaat olmadı. O günden 2010 yılına kadar bu projelerden onlarca makine dağıtıldı, birçok köyümüze basınçlı sulama tesisi kuruldu ve birçok tarımsal sanayiyi destekleyen firma desteklenerek kapasite artırıldı veya kurulması sağlandı. Bu senenin başlarında ilimizin tamamına, 2 milyon 750 bin TL’lik bir hibe desteği programlanmış ve ayrılmıştır. Ancak sene içinde bu konuda ki çalışmalarımız çok yoğun bir şekilde devam etmiş ve daha önceki senelerdeki müracaatlarının tamamından yaklaşık yedi (7) kat daha fazla talep alınmıştır. 19 Mayıs 2011 tarihinde 5.7 büyüklüğünde merkez üstü Simav’da meydana gelen depremden sonra, bölge ve Kütahya çiftçisine maddi destek olmak, üretimden kopmamasını sağlamak amacı ile Valimiz Kenan Çiftçi’nin Tarım ve Köyişleri Bakanımız sayın Mehdi Eker ile görüşmesi sonucunda 5 milyon TL % 50 hibe katkılı Makine Ekipman Desteği sağlanmıştır. Ayrıca 3 milyon 031 bin TL Ekonomik ve Toplu Basınçlı Sulamalar ve Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi için hibe şeklinde tahsisi yapılmıştır. Bu kapsamda 2011 yılı içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2 milyon 750 bin TL’ye 5 milyon 281 bin TL ilave ödenek sağlanarak, 8 milyon 031 bin TL’si hibe, çiftçi ve yatırımcının ayni katkısı ile birlikte 15 milyon 462 bin TL’lik tarımsal yatırım yapılacaktır. Bu sayede Deprem Bölgesi olan Simav, Şaphane, Pazarlar ve Hisarcık ilçelerinden müracaat eden 513 Tarımsal makinelerin tamamı desteklenmiş, diğer ilçelerdeki müracaatlarda yüzde 80 oranında karşılanmıştır. Kütahya’da 2011 yılında KKYDP aracılığı ile 1665 Tarımsal Alet ve Makine, 4 köye Basınçlı Sulama tesisi ve 12 tarımsal ürün işleyen firmaya destek sağlanacaktır” dedi.

 

"KÜTAHYA'DA SULAMA ORANI DÜŞÜK"

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de, “Dört ilçe için etkililik raporu çıktı. Ne yapabiliriz diye düşünürken sayın Bakanımız Mehdi Eker’i aradım ve sıkıntılarımızı anlattım. Bu çiftçilerimize bir nebzede olsa katkı verebilir miyiz dedim. 'Ne kadar veriyoruz' dedi. 2 milyon 750 bin TL veriyoruz dedim. 'Projeniz ne kadar diye sordu' 11 milyonluk olduğunu ifade ettim ve buna başka illerde olmayan haliyle buradaki çiftçilere dağıtın diye 5 milyon 250 bin TL daha artı ekledi. Arkadaşlarda etkililik raporu olan 4 ilçede yapılan projelerin tamamına, diğerlerine de yettiği kadarıyla dağıttılar. İnşallah yetmeyen kısmına da elimizden geldiğince çalışacağız. Biz geldiğimizden buyana sürekli toplantılar yapıyoruz. 60 oda temsilcisi ile toplandık ve biz 1.8 lerde olan tarım üretimimizi yüzde 5'e çıkartacağız. Bir sürü çiftçimiz farklı yerlere önce bilgilenmeye gittiler, akabinde projeler yapıldı. Bir sürü ekim, biçim ve sağım yapacaksınız işte onları bu gördüğünüz makinalarla yapacaksınız. Elle yapmaya kalkarsanız yüzde 5 rakamına ulaşma şansımız yok. Bizim bütün bunları yaparken hedefimiz vardı. En üste bir şemsiye oluşturduk Kütahya marka kent, Kütahya’yı Türkiye’de tanımayan yoktur. Ama Dünyada Kütahya dediğimizde biraz zor, Kütahya çok fazla bilinen bir yer değil. İşte biz Kütahya’yı marka kent yapacağız. Bütün Dünyada bilinir hale getireceğiz. Bunu da tarihi turistik mekanlarıyla turisti çekerek yapacağız. Eğitimi ile, hastaneleri ile fizik tedavi merkezleri ile yapacağız. Bunların en önemlilerinin başında da tarımı ile yapacağız. İnşallah doğal olarak yetiştirdiğimiz tarım ürünlerini sadece Türkiye’de değil tüm Dünyada satılır hale, tanınır hale, marka haline getirmeye çalışacağız. Biz bunun için kararlarımızı aldık ve bunun arkasında da duruyoruz. Her fırsatı değerlendiriyoruz. Bu günde onlardan bir tanesi. Bugünler en mutlu günlerimiz. Biz sizin ne ihtiyacınız varsa hangi imkanlar tanınmışsa idareciler olarak artık biz el birliği ile tek yumruk halinde çalışıyoruz. Sizlerden de bize destek vermenizi istiyoruz. Makinayı aldınız eğer ürününüzü 100 kilo üretiyorsanız sizden arzum 200 kilo üretmektir, 50 litre süt alıyorsanız 100 litre süt almanızdır.Kütahya’da sulama oranları düşük bunun artırılmasını istiyoruz ve eğitimlerini de biz veriyoruz"diye konuştu.

Törene Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkanı Mustafa İça, İl Özel İdare Genel Sekreteri Salih Akkaya, İl Genel Meclis Başkanı Seyit Ömer Durmuş, daire amirleri, Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

KÜTAHYA ÇİFTÇİSİNE EKİPMAN DESTEĞİ
KÜTAHYA ÇİFTÇİSİNE EKİPMAN DESTEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2011 Cuma 18:53:05
Güncelleme :8 Temmuz 2011 Cuma 18:58:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?