29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Çiftçiye yanlış gübreleme uyarısı

Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, tarlalara gereğinden fazla gübre atmanın toprağı kirleterek verimsizleşmeye yol açtığını söyledi.


Kütahya'da toprak kirliliğine sebep olan unsurların başında toprak analizi yapılmadan yanlış gübrelemenin geldiğini belirten Bekir Gencer, "İlimizde toprak kirliliğine yol açan en önemli sebepler, endüstriyel atıkların arıtılmadan alıcı ortama verilmesi, zirai sulamada kullanılması, pestisitler, aşırı gübre kullanılması ve mevzuata uygun olmadan bertaraf edilen katı yakıtlardır" dedi.


Gereğinden fazla gübre kullanmanın verimi düşürdüğüne ve toprağı kirlettiğine dikkati çeken Gencer, "Bu topraklarda yetişen ürünler, pestisit kalıntılarının kökler vasıtasıyla topraktan alıyor. Bu da, besin zinciri yoluyla hayvan ve insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca toprak verimliliğini artıran mikroorganizmaları da olumsuz yönde etkiliyor. Aşırı ve yanlış gübreleme ile pestisit kullanımı sonucu toprakta meydana gelen kirlenme ve bu kirli topraktan sızan sular, dere ve göllerin de kirlenmesine sebep oluyor. Bu da insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu.
Gencer, çiftçilerin gübreleme konusunda Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurarak bilgi almalarını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 11:53:38
Güncelleme :25 Ekim 2008 Cumartesi 09:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?