24
Nisan
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Çocuğun karnından 9 kilo ur çıktı

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bircan Savran yaptığı yazılı açıklamada, ailesinin isminin açıklanması istemediği 14 yaşındaki hastasının, DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yürürken uylukta ağrı şikayetiyle geldiğini ve yapılan muayenede karnında çok büyük bir kitlenin saptandığını bildirdi.

Hastanın karın ağrısı şikayetinin olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Savran, şunları kaydetti:
''Yapılan tetkiklerde hastanın karnını dolduran büyük bir kitle tespit ettik. Kitle sternumdan başlayıp pelvise kadar tüm batını doldurmuş durumdaydı. Dev kitle bağırsaklar, sağ böbrek ve sağ femoral sinir dahil olmak üzere birçok organa ve sinire baskı yapmaktaydı. Sağ böbrekte grade 5 hidronefroz mevcuttu. Bunun üzerine hastanın tetkik sonuçları ile birlikte Onkoloji, Çocuk Cerrahisi, Çocuk Hastalıkları, Radyoloji ve Kadın Doğum Hastalıkları bölümü öğretim görevlilerinin ve uzman hekimlerinin katıldığı bir onkoloji konseyi toplantısı yapıldı. Konsey kararı olarak tümörün total olarak ve patlatmadan çıkarılması kararı alındı. Tümörün özelliğine göre de gerekirse kemoterapi yapılmasına karar verildi.''

''9 kiloluk kitleyi çıkardıktan sonra ameliyat masasına götürmek çok enteresan bir duyguydu''

Yrd. Doç. Dr. Savran, hastanın sağ yumurtalığından kaynaklanan kitleyi patlatmadan çıkarmanın çok riskli ve önemli olduğunu ve patlama gerçekleşmesi halinde karın içi organlara bulaşmasının da söz konusu olacağını ifade etti.

Böyle bir durumda hastanın karnında önlenemeyen bir kitle büyümesi olacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Savran, ''Patlama gerçekleşseydi defalarca ameliyat edilse bile artık tümörü karın zarından (periton) temizlemek mümkün olamayacağı için bu durum hastanın kaybına sebep olabilirdi. Fakat başarılı bir ameliyat gerçekleştirerek bu problemler ortadan kaldırıldı. Ayrıca 9 kiloluk kitleyi çıkardıktan sonra ameliyat masasına götürmek çok enteresan bir duyguydu. Bu hasta bu kadar ağır bir yükü karnında fark etmeden nasıl taşımış, anlaşılabilir bir durum değil'' diye duygularını ifade etti. 

AA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2013 Pazar 15:19:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?