30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Cumhuriyetimiz 85 yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kütahya'da coşkulu törenlerle kutlandı.

Vali Şükrü Kocapete'nin valilik makamında tebrikleri kabulü ile başlayan törenler, daha sonra halkında katılımı ile Zafer Meydanı'nda devam etti. Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu ve Belediye Başkanı Mustafa İça'nın öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Bu arada, tören alına giren bir köpek, uzun süre alandan çıkamadı. Görevliler köpeği alandan çıkartabilmek için uzun süre ter döktü. Kısa süreli paniğen yaşanmasına sabep olan köpek, daha sonra kendiliğinden ortadan kayboldu. Polisin, tören alanı yakınındaki çöp kutularını 'bomba konma' ihtimaline karşı ağızlarını naylonla kapatarak bantladığı görüldü.

Vali Şükrü Kocatepe törende yaptığı konuşmada, "Yüce Atatürk'ün eseri ve milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyeti, ilanının 85. yılında birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içerisindeyiz.Ulusça, kendisini çağdaş dünyayla buluşturan ve özgürlük ortamı sağlayan Cumhuriyet'i korumaya ve sonsuza dek yaşatmaya olan kararlılığımızı yaşadığımız bu mutlu günde, Yüce Atatürk'ü, kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları yurt yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, rahmet ve saygı ile anıyoruz.

Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımıza görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır. Yüce Atatürk'ün, 'Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılabın amacı, Türkiye Cumhuriyeti insanını tümüyle çağdaş ve tam anlamı ve biçimiyle uygar bir toplum durumuna ulaştırmaktır. İnkılabımızın temel ilkesi budur.' sözü, Cumhuriyet ruhunu ortaya koymaktadır.Cumhuriyet'le çağdaş yönetim biçimine kavuşan milletimiz ve devletimiz, dünyada takdirle karşılanan bir yeniden yapılanma ve dönüşüm sürecine girmiş, kısa sürede gerçekleştirdiği atılımlarla gelişen dünyada saygın bir konuma yükselmiştir.

85. gurur yılına ulaşan Cumhuriyet'in başarıları, savaştan çıkmış, yanmış, yıkılmış, yokluklar içindeki bir ülkenin demokratik bir rejimle nereden nereye gelebileceğini, en güzel biçimde gözler önüne sermektedir.Birçok ülke tarafından büyük bir hayranlıkla örnek alınan Türkiye Cumhuriyeti; Büyük Atatürk'ün Türk milletine en büyük armağanı, Türk Milletinin en değerli varlığıdır. Büyük Atatürk önderliğindeki kadın-erkek, genç-yaşlı tüm halkımızın kahramanlıklarıyla yazılmış bir destan olan Cumhuriyet, kısa zamanda bizi bölgemizin en güçlü devleti haline getirmiştir.Yalnız milletimizin değil, tüm insanlığa örnek bir onur ve gurur savaşı olan Ulusal Kurtuluş savaşının zaferle sonuçlanması, çağdaş yeni Türk Devleti'nin kurulmasının, devletin ve toplumun yeniden yapılanmasının yolunu açmıştır.

Cumhuriyetin ilanıyla ulusumuzun kötüye giden yazgısı tersine çevrilmiş, Atatürk'ün aydınlattığı yolda, onun gösterdiği hedef doğrultusunda ilerlemesini sürdürmüş, laik ve demokratik yapısıyla örnek alınan bir model haline gelmiştir. Yüce Atatürk'ün, 'Cumhuriyet, Türk milletinin refah ve yükselmesi yolunda asırların görmediği başarılara erişti.Cumhuriyetin az zamanda elde ettiği neticeler, Cumhuriyet idaresinin milletimize hazırladığı geleceğin daha ne kadar parlak olduğunu tahmin ettirmeye kafidir.' sözleri, Cumhuriyet'in kısa sürede ulaştığı başarıları ortaya koymakla birlikte, gelecek kuşakların yaşayacağı gelişmelere ışık tutması yönünden de anlamlı ve ileriyi gören bir değerlendirmedir. Sizler, Atatürk'ün deyimiyle 'geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri'siniz. Büyük önderimiz Kemal Atatürk 'Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak' sözleri ile işaret ettiği ve Cumhuriyeti emanet ettiği gençlersiniz. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve güveniyoruz. Unutmayınız ki, geleceğimize yön verecek sizlersiniz. Bu ülke, sizlerin çabası ile dünyadaki saygın yerini alacaktır. Ulusumuz, bilgi toplumu olma yolunda büyük bir atılım içindedir.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin daha donanımlı, daha çağdaş, daha demokratik şartlar içinde yetişeceklerine ve büyük Önder Atatürk'ün deyişiyle "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" kuşaklar oluşturacaklarına inancımız tamdır. Bu anlamlı günde; vatanımızın bütünlüğünün, milletimizin birlik ve beraberliğinin, Atatürk ilke ve inkılaplarının korunması, Cumhuriyet'in tüm değerleriyle sonsuza dek yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. Geçmişte bu vatanın, bu milletin kıvanç ve tasasını paylaşan yurttaşlar olarak bu ortak bilinç etrafında kenetlenerek, onu yeni eserlerle yücelterek geleceğe güçlü biçimde taşıma azim ve inancımızı asla yitirmemeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti, önünde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek, uygar dünyanın onurlu bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürecektir.

Folklor gösterisi ve ardından da öğrenciler tarafından okunan şiirlerin andından geçit töreni düzenlendi. Gaziler ile askeri birlikler, tören geçişi sırasında vatandaşlar tarafından alkış yağmuruna tutuldu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 12:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?