3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Cumhuriyetimiz 86 yaşında

KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kütahya'da coşkulu törenlerle kutlandı. Vali Şükrü Kocatepe'nin valilik makamında tebrikleri kabulü ile başlayan törenler, daha sonra halkında katılımı ile Zafer Meydanı'nda devam etti. Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu ve Belediye Başkanı Mustafa İça'nın öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı. Bu arada, polisin tören alanı yakınındaki çöp kutularını 'bomba konma' ihtimaline karşı ağızlarını naylonla kapatarak bantladığı görüldü.

Vali Şükrü Kocatepe törende yaptığı konuşmada, "Yüce Atatürk’ün eseri ve milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyeti, ilanının 86. yılında kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanını yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti; yok edilmek istenen bir ulusun, yeni bir devlet oluşturmak ve bağımsızlığına kavuşmak amacıyla giriştiği onurlu bir mücadele sonunda kurulmuştur. 600 yıl Cihan Devleti olarak üç kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğunun zayıf anında, Anadolu toprakları yüzyıllardır ona sahip olmayı kollayanlarca dört bir yandan işgal edilmiş ve Türk Milleti tarih sahnesinden silinmek istenmiştir. Bu umutsuz ve karanlık günlerde, milletine umut ve ışık olan Mustafa Kemal, yediden-yetmişe her Türkün katıldığı ölüm-kalım mücadelesini Büyük Zaferle noktalarken, hür ve Bağımsız yeni Türk devletinin adını, Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyaya kabul ettirmiştir. Yalnız Anadolu tarihine değil, insanlık ve Dünya tarihine; örnek bir onur mücadelesi ve Türk Mucizesi olarak kaydedilen Ulusal Kurtuluş savaşının kazanılmasıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti; geçen 86 yılda uluslar arası alanda saygın ve sözü dinlenir bir konuma erişmiş, ekonomik, kültürel, siyasal alanda, Büyük Önder Atatürk’ün koyduğu ilkeler ışığında imrenilen bir aşama kaydetmiştir.

Büyük Önder Atatürk, yokluk ve yoksulluk içinde kurduğu Cumhuriyetin ülkemizi çağdaş uygarlığa taşımada sağlayacağı yararları daha 1927 yılında şöyle ifade ediyordu; Cumhuriyet, Türk milletinin refah ve yükselmesi yolunda asırların görmediği muvaffakiyetlere erişti. Milletin eğilimlerini ve ihtiyaçlarını bularak ve öğrenerek onun refah ve inkişafı gereklerini gerçekleştirmekte Cumhuriyetin az zamanda elde ettiği neticeler, Cumhuriyet idaresinin milletimize hazırladığı istikbalin daha ne kadar parlak olduğunu tahmin ettirmeye kâfidir. Asla şüphe yoktur ki, Cumhuriyetin müstakbel evlâtları, bizden daha çok müreffeh ve bahtiyar olacaklardır. Bilginin en önemli kazanım ve güç olduğu günümüzde; bilimin aydınlatıcı ışığında “erdemli insan yetiştirmek” düsturu ile gelecek nesilleri şekillendirmek sizin görevinizdir. Cumhuriyeti koruyacak, yaşatacak, yükseltecek ve yüceltecek kişilikli, nitelikli, milli ve manevi değerlerine bağlı bireyler yetiştirdikçe Cumhuriyetimizin nice yıldönümleri huzur ve mutluluk içinde kutlanacaktır. Cumhuriyetimizin temel hedefi; görevlerini yerine getiren, haklarını kullanabilen, özgüveni gelişmiş, üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti, Cumhuriyetin tüm kurumlarını ve temel niteliklerini koruma, sonsuza kadar yaşatma ve geliştirme görevini sizlere vermiştir. Bu anlamlı ve onurlu görevinizi yerine getirirken, Cumhuriyete nasıl gelindiğini, faziletlerini, 86 yıllık kazanımlarını, bu ülke topraklarının Dünyanın en gözde coğrafyası olduğunu ve geleceğe olan ödevlerinizi hiçbir zaman unutmayınız. Türkiye'nin, Cumhuriyetin başlangıcındaki geri kalmış tarım toplumundan, bugünün demokratik, endüstri ve kent toplumuna gelişi, benzerine az rastlanan hızla gelişen tarihi bir dönüşüm sürecini oluşturmaktadır. Geçen 86 yıla baktığımızda, Cumhuriyetimizin; ilköğretimden-yükseköğretime, ulaşımdan-endüstriye, tarımdan-turizme, demokratikleşmeden-insan haklarına kadar pek çok alanda dev hamleler gerçekleştirdiğini biliyoruz. Bu kutsal topraklar üzerinde hür ve bağımsız yaşayan bizlere düşen görev, emanet edilen Devletimizi ve Cumhuriyetimizi korumak ve gelecek nesillerin refah ve mutluluğunu sağlamaktır. Bu bilinçle çalıştığımız sürece Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 86. kuruluş yıldönümünü ve Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşımızın kahramanlarını, bu vatan için canlarını feda ederek milletimizin gönlünde ölümsüzleşen şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor, sevgi ve saygıylarımı sunuyorum." dedi.

Folklor gösterisi ve ardından da öğrenciler tarafından okunan şiirlerin andından geçit töreni düzenlendi. Törene gazi elbisesi ve madalyalarını takarak gelen Kütahya Muharip Gaziler Derneği üyeleri vatandaşlar tarafından alkış yağmuruna tutuldu.

KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
KÜTAHYA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2009 Perşembe 12:10:01
Güncelleme :29 Ekim 2009 Perşembe 13:34:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?