22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Deprem esnafı da vurdu

SİMAV'DAKİ 5.9'LUK DEPREM ESNAFI DA VURDU

19 Mayıs'ta 5,9'luk deprem ve ardından devam eden artçı sarsıntılar yüzünden hayatın bir türlü normale dönemediği Kütahya'nın 25 bin 700 nüfuslu ilçesi Simav'da esnaf zor günler geçiriyor.

Deprem yüzünden terk edilmiş bir şehir görünümündeki Simav'da vatandaşların bir kısmı Kızılay tarafından panayır alanında kurulan çadır kentte yaşarken, bir kısmı da halen evlerinin bulunduğu cadde ve sokaklara kurdukları Kızılay'a ait çadırlarda kalmaya devam ediyor. Vatandaşlar yiyecek ihtiyaçlarını ise Kızılay'ın yanı sıra hayır kurumlarından karşılıyor.

İlçede iş yapan yüzlerce esnaf, devam eden artçı sarsıntılar yüzünden vatandaşlar gibi dükkanlarına dönemiyor. İş yerlerine korkarak girenler ise siftahsız dükkan kapatmak zorunda kalıyor.

20 Mayıs 2011 tarihinden bu yana devam eden 10 bini aşkın artçı sarsıntı yüzünden eğitim sancılı bir şekilde devam ederken, ilçe merkezindeki 31 camiden pek çoğu hasar gördüğü için, ibadetler camilerin yanı başına kurulan çadırlarda eda ediliyor.

Depremin meydana getirdiği olumsuzluklar en çok esnafı etkiliyor. Müşterilerine tam anlamıyla hizmet veremeyen esnaf her geçen gün kan kaybediyor. İlçe merkezindeki esnafın Esnaf Kefalet Kooperatifi başta olmak üzere resmi ve özel bankalara olan toplam 6.3 milyonluk kredi borcu ise her geçen gün büyüyor. Depremin ardından Simav'ın afet bölgesi ilan edilmesini bekleyen esnafın umutları da boşa çıktı.

İş yerine giremeyen, girse de korkudan çalışamayan esnaf günü siftahsız kapatırken, biriken borçlarını ve ödeme günü gelen senet ve çeklerini nasıl ödeyeceğinin kara kara düşünüyor. Esnaf, devletten uzanacak yardım elini bekliyor.

Simav Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Ali Aydoğan, Simav'da iş yapan 3 bin civarındaki esnafın büyük kısmının kooperatif ve Halk Bankası'na borçlu olduğunu bildirdi. Aydoğan, "Allah esnafımıza yardımcı olsun. Bu işin sonunu nasıl getirebiliriz bilemiyorum. Ekonomik krizi iyi kötü atlatan esnafımızı şimdi de deprem vurdu" şeklinde konuştu.

Ali Kocagöz adlı esnaf, "Esnafın işi zaten bozuktu, daha da durdu" derken, lokantacı Ahmet Kalaycıoğlu, "Simav'da büyük durgunluk var. Bundan biz de nasibimizi aldık. Müşteri yoğunlu yok. Öğle vakti dükkanın hali bu" diye dert yandı.

SİMAV'DAKİ 5.9'LUK DEPREM ESNAFI DA VURDU
SİMAV'DAKİ 5.9'LUK DEPREM ESNAFI DA VURDU
SİMAV'DAKİ 5.9'LUK DEPREM ESNAFI DA VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2011 Perşembe 18:15:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?