22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Deprem kira fiyatlarını uçurdu

DEPREM SİMAV'DA KİRA FİYATLARINI UÇURDU

Kütahya Simav'da 19 mayıstaki 5.9'luk deprem, binalar kadar kiracıları da vurdu. 6 bin 22 binanın yıkık ve ağır hasarlı olduğu ilçede şimdi de kiralık ev sıkıntısı başladı.

İçerisinde oturulabilecek kiralık ev sayısı azalınca sağlam yapılar kıymete bindi. Önceleri semtlere göre 250 ila 400 lira arasında değişen kira bedelleri deprem sonrası iki katına çıktı. Kiralık evlerde oturan vatandaşlar artan fiyatlar karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar.

Hasar gördüğü için evleri boşaltmak zorunda kalan kiracılar taşınacakları sağ lam ev ararken, yüksek kira bedeli isteyen ev sahipleriyle uzun pazarlıklar yapmak zorunda kalıyorlar.

Belediye Başkanı Kasım Karahan, yüksek kira fiyatları hususunda hemşehrilerinden kiracılardan yana tavır sergilemelerini beklediğini bildirdi. Başkan Karahan, "TOKİ'nin başladığı kalıcı konutların 6 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Kalıcı konutlar tamamlandığında kiralar yine eski seyrine döner. Ev sahibi hemşehrilerimden depremi fırsata dönüştürmemelerini bekliyorum" şeklinde konuştu.

Kiracılardan İsmail Elitok, depremin ardından fırlayan kira fiyatları karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını bildirdi. Kirada oturduğu evin hasar gördüğünü, şimdilik çadır kentte kaldığını ifade eden Elitok, "Asgari ücretle çalışan birisiyim. Simav'da bizim oturabileceğimiz bir konutun kirasına 600 700 lira istiyorlar. Aldığım maaş kirama bile yetmeyecek. Bu şartlar altında nasıl bir kiralık ev bulacağım şimdiden kara kara düşünüyorum. Asıl deprem o zaman olacak" dedi.

Kiracı Fadime Ercan ise deprem öncesi 150 liraya kirada oturduğu evin hasar gördüğünü ve yıkılacağını bildirdi. Şimdi çadır kentte başlarını sokacak bir yer bulduklarını dile getiren Ercan, boş zamanlarında ilçe merkezini dolaşıp kiralık ev baktığını ancak bütçesine uygun bir kiralık ev bulmasının adeta imkansız olduğunu söyledi. Ercan, "Allah bize ve bizim gibilere acısın" dedi.

Ümmünaz Arıgümüş ise, iki veya üç katına çıkan kira fiyatlarına bir ayarlama getirilmediği takdirde Simav'da pek çok vatandaşın deprem sonrası açıkta kalabileceğine vurgu yaptı. Ev sahiplerini insafa davet eden Arıgümüş, "Benim gibi pek çok kiracı şimdi deprem sonrasını düşünüyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2011 Salı 22:05:02
Güncelleme :15 Haziran 2011 Çarşamba 01:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?