7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

DPÜ Jean Salem'i ağırladı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, FRANSIZ FİLOZOF PROF. DR. JEAN SALEM’İ AĞIRLADI

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından “Mutluluk Felsefesi” adlı bir konferans düzenlendi. Konferansa Paris Sorbon Üniversitesi Felsefe Bölümü Profesörlerinden Jean Salem konuşmacı olarak katıldı.

İlk olarak Üniversite Rektörü Prof. Dr. Güner Önce’yi makamında ziyaret eden Jean Salem, DPÜ hakkında düşüncelerini dile getirirken, "Yerleşkeniz insanı daha kapıda karşılarken büyülüyor, mimarisi de beni çok etkiledi, Değerli rektör, rektör yardımcısı Prof. Dr. Bahri Öteyaka, öğrencilerinizle tanışmama vesile olan Sosyoloji Bölümü Öğretim üyeniz Doç. Dr. Talip Karakaya, tüm misafirperverlikleriyle devam etmekte olan projeleri anlatırlarken, onları keyifle dinledim. Döndüğümde gördüğüm sıcak ilgiyi, öğrencilerin enerjisi ve katılımını ve güzel üniversitenizi dostlarımla da paylaşacağım" dedi.

Felsefede çağdaş düşünce akımları, Demokritos, ahlak ve mutluluk felsefesi üzerine araştırma ve eserleri bulunan Fransız Filozofu, Fransız romancı ve kısa öykü yazarı olarak tanınan Maupassant’ın hikayelerinde örneklenen mutluluk anlayışı, Yunan filozof, meteryalist düşünür Epicure’ün mutluluğa bakışı, var oluş düşüncesi, din adamlarına göre mutluluk düşüncesi, ahlak anlayışının mutluluk ile ilgisi gibi konular hakkında düşüncelerini dinleyicilere paylaştı. Konferansın çevirmenliğini Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talip Karakaya yaptı.

Mutluluk denilen algının gereken önem verilmediği sürece anlaşılmayacağını ifade eden Fransız Filozof Prof. Dr. Jean Salem, "Mutluluğun önemini iyi kavramamız gerekiyor, onca laf kalabalığı arasında, faydasız televizyon programlarında, bilimsel özgünlüklerden yoksun kitaplarda ve hala yayımlanmakta olan yasaklı dergilerin sayfalarında onun ne olduğunu bilmek olanaksızdır. Bizler mutluluğun ne olduğunu, bu tür organizasyonlarla siz gibi felsefe, sosyoloji araştırmacılarıyla edebi, dini ve sosyolojik boyutta anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Çağdaş kapitalizmin bizden hep çocuklar gibi mutlu olmamızı ve genç kalmamızı istediğini hatırlatan Fransız Filozof, "Kapitalizm bizi mutsuzluktan uzaklaştırıyor, sahte bir dünyanın içine atıyor. Oysa hayali sözler kulağa hoş gelse de yaşamın sadece mutluluktan ibaret olmadığı gerçeğini yine de unutturmuyor. Tüm insanların hep birlikte mutlu olduğu bir dünya nasıl yaratılabilir ki? Acı çekenlerin bulunduğu bir dünyada yaşıyoruz. Güzel ve şaşalı bir dünyada yaşantıyı ortaya koyan gelişmiş toplumlarda, yaşantının bir tv kumandasıyla oynatıldığı dünyada bu durum sürüp giderken bizler, öldükten sonra mutlu olmayı ne kadar ümit ediyoruz?" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Jean Salem’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Öteyaka tarafından üniversite anı tabağı takdim edildi. Öteyaka, "Fransızca yaptığı konuşmasında Fransız filozofa teşekkür ederken, kendisini üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk" dedi.

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, FRANSIZ FİLOZOF PROF. DR. JEAN SALEM’İ AĞIRLADI
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, FRANSIZ FİLOZOF PROF. DR. JEAN SALEM’İ AĞIRLADI
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, FRANSIZ FİLOZOF PROF. DR. JEAN SALEM’İ AĞIRLADI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 17:52:05
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 22:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?