29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

DPÜ'de 'Arkeoloji Sempozyumu'

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 'Arkeoloji Sempozyumu' düzenlendi. Oturumlar halinde yapılan sempozyuma çok sayıda öğretim üyesi ve Arkeoloji Bölümü öğrencileri katıldı. 

Kütahya Seyitömer Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü rezerv sahası içinde 100x150 metre ölçülerinde, 23,5 metre yüksekliğinde eski bir yerleşim yeri olarak bilinen Seyitömer Höyüğü'nün altında 7 milyon ton kömür rezervi bulunuyor. Uluslar arası bilim dünyasında da tanınan Seyitömer Höyüğü kazısı 1996 yılından sonra ilk kez gündeme getiriliyor. 

HÖYÜK ALTINDA BULUNAN KÖMÜR REZERVİNİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI AMAÇLANIYOR 

1989 yılında ilk olarak Eskişehir Müze Müdürlüğü'nce başlatılan kazı çalışmaları 1990 yılında Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü ile devam etti. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan höyük, 2005 yılında Seyitömer Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü'nün höyük altında bulunan 7 milyon ton kömür rezervinin kullanılır hale getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na baş vurması ile yeniden gündeme geldi. Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün kurulması höyük çalışmalarına yeni bir boyut getirdi. Üniversite-Sanayi iş birliği çerçevesinde imzalanan protokol sonrasında DPÜ Arkeoloji Bölümü'nün temin ettiği uzman ekip 10 yıl aradan sonra 5 bin yıllık tarihi geçmişe ışık tuttu. 

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ'NE ARKEOLOJİ BÖLÜMÜNÜ KAZANDIRAN HÖYÜK, YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURDUI 

Çalışmaların ilk ürünü olarak tanımlanan DPÜ Arkeoloji Sempozyumu'nun açılış konuşmasını yapan Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, uzmanlar dahilinde sürdürülen çalışmaların Anadolu arkeolojisi için önemli bir adım olduğunu söyledi. Sempozyumda söz alan SLİ İl Müdürü Yüksel Koca ise, höyük altında bulunan rezervlerin ekonomiye yansımalarının çok konuşulacağını dile getirdi. Kazı çalışmalarının Dumlupınar Üniversitesi'ne Arkeoloji Bölümü'nü kazandırdığı, çevre köylere yeni istihdam alanı oluşturduğu belirtildi. DPÜ ile başlayan yeni kazı döneminin çok aşama kaydettiğini hatırlatan SLİ İl Müdürü Yüksel Koca, başta üniversite olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. 

"5 YIL BOYUNCA SÜRECEK OLAN BİR ÇALIŞMAYI ÜSTLENDİK ÖNEMLİ BULGULAR EDİNDİK KALAN ZAMAN İÇİNDE ELDE EDİLEN ESERLER MÜZEYE VERİLECEK" 

Sempozyumun açılış konuşmalarında kürsüye gelen Üniversite Rektörü Prof. Dr. Güner Önce ise, DPÜ'ye Arkeoloji bölümünü kazandıran Seyitömer Höyük çalışmalarının titizlikle takip edildiğini hatırlattı. Önce, 5 yıl sürecek bir çalışmayı üstlendiklerini, önemli bulgulara sahip olduklarını, geriye kalan zaman içinde de elde edilecek olan eserlerin müzeye teslim edileceğini söyledi. 

Her üniversiteye nasip olmayacak kazı çalışmasının Kütahya'nın tarihi değerlerine ışık tuttuğunu söyleyen Önce, "Devletin bu konuda daha iyi organize olması gerekir" dedi. Yurt dışında her şehirde pek çok müze bulunduğunu anlatan Önce, bu tür kazılara verilen önem ve elde edilecek sonuçlarla kültür mirasımıza daha iyi sahip çıkılacağını vurguladı. 

"ÜNİVERSİTEMİZE BİR MÜZE AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ" 

İleriki zamanlarda Üniversitede bir müze açmayı düşündüklerini kaydeden Önce, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Güner Önce, Kütahya'ya 57 kilometre uzaklıkta ve tarihi M.Ö. 3 binli yıllara uzanan "Krallara Hizmet Eden Kent" Aozonai çalışmalarını ele almak istediklerinin ifade etti. 

Emeği geçenlere teşekkür eden Önce, sempozyumun hazırlanmasının 2 yılı bulduğunu, yeni kazılarla birlikte başka sempozyumlar yapılacağını söyleyip sözlerini noktaladı.

Dört oturum halinde hazırlanan sempozyumda; ilk dönem Seyitömer kazı çalışmaları, yeni dönem kazı çalışmaları, Kütahya arkeolojisinde Seyitömer'in önemi, mimari kalıntılar, görsel belgeler, seramik bulguları restorasyon çalışmaları, dokumacılık ile ilgili buluntular, kemik ve fildişi eserlere yer verildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 15:30:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halit IP: 78.176.236.xxx Tarih : 30.04.2008 22:11:55

Krallara himet eden kent.Aizanoi.modern bir şehirde olması gereken her şey(Mabet,hamamlar tiyatro,spor alanı stadium,çaşı-pazar alanı,gezi alanı ,spor okulu binası,modern kesimhane-mezbaha,araba imalathanesi,şarap üretm yeri,40 bin koyun kapasiteli ağıl-mağara,banka ve kiralık kasa,enflasyonla mücadele amaçlı borsa yapısı,tören alanı.köprüler.taşkın önleme barajı ve rıhtım.vs)var.bu yapılarda,Olimpiyatlara katılacak sporculr eğitiliyor seçilenler yarışlara gönderiliyordu.Azanistler pagan'dılar.güzellik yarışmalarına ilgi gösterirlerdi,pankalas ırmağında yıkanıp güzelliklerine güzellik kattıklarına inanırlardı(ırmakta yınanılan yer halen mevcuttur baraj köprünün 200m altında).At ve Tek atarabası yarışları yapılrdı.araba ustaları çok kazanırlardı.terzi kuaför ve öğretmenler gözde mesleklerdi.okuma-yazma oranı yüksekti.güzel sanatlar ve mimarlıkta ileriydiler.Atina ile ilişkileri iyiydi.Helen birliği vs toplantılara mutlaka temsilci gönderilirdi.bu meyanda yarış için sporcu, mimarlar ve güzeller de götürülürdü.eşi benzerinin olmadığını sandığımız bu antik kente Aizanoi'ye DPU nun biraz ilgi göstermesi gerektiği kanaatiyle saygılar.