2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

DPÜ'den termal su fışkırıyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) Merkez Kampus yakınlarında gerçekleştirdiği jeotermal su amaçlı sondajdan 55-60 derece sıcaklıkta ve saniyede 50 litre debiye sahip sıcak su çıktı.

Dumlupınar Üniversitesi daha önce yaptığı sondaj çalışmaları sonucunda da 50 derece sıcaklığa ve saniyede 20 litre debiye sahip sıcak su bulmuştu.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, sondaj çalışmalarının yapıldığı yerde incelemelerde bulundu. Rektör Prof. Önce, yeni sondaj kuyusunda 600 metre derinliğe ulaşıldığını ve saniyede 50 litre debiye sahip 55-60 derece sıcaklıkta termal suyu çıkardıklarını ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Önce, çıkardıkları Kütahya için büyük bir potansiyel olan bu jeotermal suyun gerek inşaatı tamamlanmakta olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesi için tedavi amaçlı gerek turizm amaçlı gerekse bir enerji kaynağı olarak ısıtma amaçlı olmak üzere çok yönlü değerlendirebileceklerini söyledi.

Önce, Kütahya’nın sahip olduğu jeotermal kaynaklarının yeterince kullanılmadığını ve bunun büyük bir kayıp olduğunu ifade ederek, “Biz üniversite olarak bu kaynakların verimli değerlendirilmesi konusunda kaynak ayırarak büyük çaba sarf ediyoruz.” dedi.

“HERŞEY HAYALLERLE BAŞLAR. HAYALLERLE BAŞLADIK BU NOKTAYA GELDİK”

Kütahya jeotermal kaynaklar açısında Türkiye de belki de en değerli kaynaklara sahip ama maalesef bu yeterince kullanılamıyor diyen Rektör Prof. Güner Önce, ” Kütahya’da halen neden bir tane bile 5 yıldızlı termal tesis ve tedavi merkezi yok? Bu düşündürücü. Kütahya’da bu kaynakları doğru kullanarak hamam kültüründen uzaklaşarak burayı tedavi ve turizm merkezi haline getirecek projeler üretmeliyiz. Biz üniversite olarak Fizik Tedavi hastanemizle buna önayak olduk bundan sonra da Kütahya’nın bu potansiyeli değerlendirerek jeotermal suyu ile dünyada önemli bir tedavi ve turizm merkezi olması için gerekli adımlar atılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki her şey hayallerle başlar. Biz de bu işe böyle başladık ve bu noktaya geldik. Bundan sonrası Kütahya için, bölge için çok daha iyi olacaktır. Bu çalışmalara başladığımızda bu bölgenin jeotermal kaynaklar açısında verimli olmadığı söylenmişti. Ben buradaki çalışmaların devam etmesi konusunda ısrar ettim ve sonucunda bu kaynağa ulaştık ve başarılı olduk. Bu tarz projelerde risk almak önemlidir. Bu projeye devam etmekle risk almış olduk sonucunda başarısız olmak ve bir şey elde edememekte vardı. Fakat biz riski göze alarak çalışmalarımıza devam ettik ve bunun sonucunda da başarıya ulaştık. Bulduğumuz yeni jeotermal su kaynağının Kütahya’ya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 15:26:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?